„Kapolcstól a Völgyig” – egy fesztivál régmúltja

balaton.vehir.hu Forrás: Naszály György és Szegő Hanna 2020. 08. 19. 15:00

Különleges visszatekintő kiállítások és őskapolcsi installációk.

 

 A Márta István zeneszerző által létrehozott Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 1989. augusztusában rendezte meg az első Kapolcsi Művészeti Napokat, amely 1995-től Művészetek Völgye néven vált Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiváljává.

A kapolcsi civil szervezet 2015-től résztulajdonosi minőségben vesz részt a fesztivál életében.

Az alapítók és a valahai szervezők elhatározták, hogy júliusban „Kapolcstól a Völgyig – Emlék Napok” címmel három napos esemény sorozatot hoznak létre, de ezt a pandémia miatt az idén nem tudták megvalósítani.

Mivel az egyleti archívumban több ezer dokumentum – részben még feldolgozatlan és unikális – emlékanyag található, ezért különleges kiállítás nyílik augusztus 21-én a szervezet tulajdonában lévő Molnárház/Falumalom Múzeum zárt és nyitott tereiben, ill. a legendás Malomszigeten. A látogatók megtekinthetik a 78 számot megért, 1989-2012 között szerkesztett Völgyfutár című fesztivál- és faluújság különböző számait, csakúgy, mint a már „történelminek” nevezhető műsorfüzetekből, ősi információs táblákból, fotókból álló kiállítás részeket. „Talpalatnyi virágos mező” mini installációval emlékeznek vissza az 1989-es kerámia tulipánokra és látható lesz a VölgytörtéNet print táblasorozata is, amely az 1989-2014. közötti időszakot dolgozza fel.

A kiállítások Bogdán Gábor főkurátor tervezésében és kivitelezésében valósulnak meg és egész évben látogathatóak lesznek.

A program támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!