Régészeti szenzáció!

balaton.vehir.hu 2018. 01. 23. 15:12

Beigazolódott, hogy az 1009-ben épített fogadalmi templom falai korai középkori falfreskókat rejthet. A sólyi templom északi falán feltárásra került egyelőre egy páratlan, legalább 800 éves freskó.

 

Répássy Viktor Csaba festmény és falkép restaurátor hírportálunk kérdésére elmondta, hogy várható volt a páratlan régészeti lelet „előbukkanása” hiszen a templom a korai középkorban épült. Miután a szentélyben megtalálták a faragott kövekkel kirakott szentségtartót (pasztoforium),várható volt, hogy a templomhajó északi oldalán a masszív vakolat freskókat rejthet, amit a mai napon tártak fel. Csodálatosak a földszínek, az arc egy részét a tatárok megsemmisíthették -amit a későbbiek során agyagos földdel pótoltak- majd felgyújtották a templomot, ez is jól nyomon követhető a feltárt rétegeken – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy mennyi freskót rejtenek még a templom falai a tavasz során kaphatunk választ, amikor is márciusban folytatódik a feltárás és a konzerválás.

Abban is biztosak lehetünk, hogy a templom azon ritka kincsek közé tartozik, amelyben egyszerre jelenik meg a korai középkori freskók és a református templomokra jellemző levélmintás-indás, ablakok körüli mintázat.

A témával kapcsolatos korábbi írásaink ITT és ITT olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!