Böjte Csaba gyermekei Déváról érkeztek az Árpád-kori faluba

balaton.vehir.hu 2018. 08. 17. 14:01

Pénteken a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei íjászkodtak, lovagoltak a sólyi szőlőhegyen rekonstruált Árpád-kori faluban.

 Ottjárttunkkor éppen Csermák Zsolt hagyományőrző tartott előadást az íjászatról, annak történetéről. Majd a gyakorlatban mutatta be az ősi magyarok leghatékonyabb fegyverét. Később, akinek kedve volt lovagolhatott is.

Idén már harmadik alkalommal szervezzük meg 14 gyermek és két kísérőjének magyarországi programjait – tájékoztatta hírportálunkat Egri Zsolt. Majd beszélt arról is, hogy az ötletgazda Oltyán János, aki azt álmodta meg, hogy minden évben egy baráti csoport a magántőkéjéből áldoz arra, hogy Déváról, Böjte Csaba gyermekeit vendégül lássa. Ezalatt a 8-10 nap alatt a teljes országot átölelő programokat szervezünk a gyereknek, a kézműves foglalkozástól kezdve a szabadidős programokig. Ma délután például már a déli parton a Balatonban fognak fürdőzni. Azért is tartjuk nagyon fontosnak az ilyen lehetőségeket, mert a hagyományos családi modell a gyerekek számára teljesen ismeretlen fogalom és ilyenkor rengeteg örömteli és mosolygós arcot látunk, hiszen a szeretet a legfontosabb – fogalmazott Egri Zsolt.

Egri Zsolt éppen az íj helyes használatát magyarázza

S valóban, igen jó volt látni és tapasztalni a gyerekek iránt áradó szeretetet és önzetlen segítséget, és szintén nagyon jó volt látni, hogy magánemberek, magánvagyonukból önzetlenül segítenek.

Bikádi László református lelkész, az Árpád-kori falu ötletgazdája segíti az íj használatát

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!