A legszebb karácsonyi ajándék az ezer éves sólyi templomban

balaton.vehir.hu 2019. 12. 23. 16:48

Sóly, 2019. december 23., hétfő – Több, mint 120 évvel később került vissza a templomba a kazettás mennyezetek.

Hírportálunk kérdésére dr. Bikádi László Károly református lelkész elmondta, hogy az egykori kazettás mennyezet másolatának utolsó darabjait ma hajnali fél hatkor rögzítették a mennyezeti installációhoz, így ez lett a legszebb karácsonyi ajándék.

 A templomhajó mennyezetének középső, úgynevezett „királyi kazettáját” Ament Éva népi iparművész festette. Bárdos Júlia restaurátor a szentélyben található kazettákból négyet, a többit Ament Éva. Eckert Anikó restaurátor a presbiterek előtti „u” alakú padok előtti részt restaurálta. A szentély kazettái eredetileg 1724-ben készültek, amely jelenleg az Iparművészeti Múzeumban található, azok hű másolatai jelennek meg a szentély kazettáin. A presbiter padok és az úgynevezett „lebegő” (fa oszlopon álló) szószék az ünnepek között kerülnek beépítésre.

Külön érdemes kiemelni Egri Zsolt belsőépítészt, aki a templombelső látványterveit is kivitelezését készítette, az általa alkalmazott, különleges led világítás sajátos szakrális hangulatot áraszt.

A templom déli homlokzatánál az elfalazás kibontását követően egy korhű, masszív tölgyfa ajtó került beépítésre. Így a hamarosan lezáródó, több éves restaurálási, helyreállítási és konzerválási folyamatok befejezésével igazán méltó helyet foglal el a templom, nem csak az ezer éves történelme miatt, hanem a „Történelmi emlékhely” megtisztelő címe miatt is az egyetemes magyar történelemben.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!