Megkezdődtek az ásatási munkák Vilonyán

balaton.vehir.hu 2012. 05. 18. 12:40

Pintér László vezető régész vezetésével megkezdődtek az ásatási munkák a XIII. században épített Árpád-kori templom északi oldalánál.

Mint ahogyan hírportálunk elsőként számolt be a község Árpád-kori templománál a múlt heti istentiszteletet követően bukkantak rá a megsüllyedt talajra a helybéliek.

- A szakiradalom megemlíti, hogy 1961-ben végeztek itt a templom mellett feltárást, amit hamarosan le is zártak, kezdte Pintér László régész. Majd folytatta, az mindenesetre szokatlan és teljesen egyedi, hogy egy Árpád-kori templomhoz, közvetlenül kriptákat építettek volna, ennek az oka egyelőre rejtély. Az biztosan elmondható a jelenlegi ismereteink alapján, hogy az egyik boltív úgynevezett lapos, íves-keskeny téglái a középkorban készültek, addig a másik boltív "V K" és "W K" jelzésű tégláit a Veszprémi Kántor téglagyárban készítették a XVIII. század végén.

Pintér László régész

Hírportálunk kérdésére, hogy kit, kiket rejthet, rejthettek a sajátos temetkezési helyek - Pintér László elmondta, hogy minden bizonnyal magas rangú egyházi vagy világi személynek építhették. Bizonyos források arra utalnak, hogy a templom keletkezésének korában görög, úgynevezett bazilita szerzetesek is éltek a környéken.

A jelenlegi feltárási terület az északi oldalon

Szintén a további ásatások deríthetnek fényt arra a kérdésre is, hogy rendelkezik-e a templom altemplommal, valamint további kriptákat is építhettek-e a templomfal külső, további részén.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!