Régészeti szenzáció Vilonyán?

balaton.vehir.hu 2012. 05. 14. 19:29

A község helyi presbiterei hétfőn késő délután véletlenül találtak rá az Árpád-kori templom mellett húzódó boltíves, föld alatti folyosókra.

- Vasárnap délután jelezte a templom takarítója, hogy a szószék alatti padozat megsüllyedt és a XIII. században épült templom melletti talaj - modta Bikádi Károly László református lelkész.

- A presbitérium úgy döntött, hogy a hétfői napon összefognak és megnézik, hátha egy víznyelő alakult ki a templom közvetlen szomszédságában, a nyugati oldalon - tájékoztatta hírportálunkat a helyszínen Kovács János presbiter, Vilonya korábbi polgármestere.

Mint utólag kiderült nem víznyelőről van szó, hanem a templom nyugati, hosszanti oldalával párhuzamosan futó, boltíves folyosóra (-kra) bukkantak a helybéliek. A mostani negyvenes-, ötvenesek még gyerekkorukban, húsz-harminc évvel ezelőtt "futkároztak az alagútrendszerben", amit, elmondásuk szerint a hetvenes években temettek be. Hasonló alagút lehet az egykori, mára szintén betemetett  úgynevezett "Papp-kútig", a volt lelkészi lak alatt húzódó konyhás, pincerendszerig és még távolabb is - mondták a helybéliek, de a templom alatt húzódó altemplomról is beszélnek.

A szószék alatti beomlott padozat

A feltárást felfüggesztették, Bikádi Károly László református lelkész telefonon értesítette az Országos Műemlék Felügyelőség területileg illetékes vezetőjét Németh Katalint, aki ígéretett tett arra, hogy a legrövidebb időn belül, szakemberekkel megkezdik a terület feltárását.

Az egykori paplak alatt húzódó, több száz éves pincerendszer végén lefalazás látható

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!