Az év elején még mindenki bizakodó volt

balaton.vehir.hu 2020. 12. 16. 13:00

A 2020-as év elején még bizakodóan tervezték az évet az önkormányzatok, majd a járvány első hulláma mindent megváltoztatott, jelenleg pedig a második hullám időszakát éljük. Hírportálunk kérdéseire Ambrus Tibor polgármester válaszolt.

 – Az év elején még mindenki bizakodó volt, aztán a járvány első hulláma mindent megváltoztatott. Csopak életében mindez hogyan nyilvánult meg?

Az első hullám – őszintén kijelenthetjük –, hogy sokként ért bennünket, hiszen egy megtervezett költségvetéssel mögöttünk és egy nyári felkészüléssel előttünk gyakorlatilag mindent újra kellett kezdeni és át kellett tervezni. Eközben pedig biztosítani kellett a lakosaink, és ezt a nehéz időszakot Csopakon átvészelni szándékozók ellátását. Úgy gondolom, így utólag elmondhatjuk, hogy mindenki maximálisan helyt állt a kollégák közül, hiszen meg kellett oldanunk a gyermek és idős étkeztetést, a fertőtlenítéseket, maszkokkal tudtunk ellátni mindenkit, aki igényelte, miközben a lehetőségekhez képest működött a település.

– A nyár elképesztő tömeget indukált a Balatonnál. Melyek a szezon főbb pozitív és negatív tapasztalatai?

Csalóka volt ez a nyár, hiszen mindenki nagy tömegekről beszél, ám ez csak részben igaz, hiszen májusban és júniusban gyakorlatilag nem beszélhetünk idegenforgalomról és ugyanez mondható el az augusztus végétől, szeptembertől számítható utószezonról is. De valóban a főszezonban nagyon sokan választották Csopakot is nyaralásuk helyszínéül, függetlenül attól, hogy elég komoly jegyár emelést hajtottunk végre a strandon. Ez viszont szükséges volt ahhoz, hogy kevesebb vendéggel továbbra is biztosítsuk azt a megszokott színvonalat, amit már el is várnak tőlünk. Nem véletlenül kaptuk meg idén is Veszprém megyében a legszínvonalasabb strand kitüntetést, illetve értünk el a strandbíráló bizottságnál a 120 pontból 118-at és nyertük el újra az 5 csillagot a Kék Hullám zászló versenyen.

Ambrus Tibor polgármester

– Az önkormányzatokat érintő megvonások eredményeképpen hogyan alakultak Csopakon a bevételek, és milyen hatással jártak az elvonások, bevételkiesések?

A bevételeket és a kiesést külön kell kezelni, hiszen egymástól teljesen független dolgok. Az adóelvonások (gépjárműadó), illetve azok a vendégeknek szánt könnyítések (idegenforgalmi adó nulla Forint), amelyek által csökkent az Önkormányzatnak a tervezett bevétele, szigorú takarékossággal, kisebb fejlesztések, beruházások elmaradásával jártak. A bevételeinknél a strand bevétel növekedése mellett csökkent az Üdülőfalu bevétele, csökkent a Konyha bevétele és a tervezetthez képest részben csökkentek az adóbevételek is. Az idei évet megszigorításokkal végig tudjuk vinni, nem kellett ingatlaneladásokkal vagy lekötött pénzeszközök felszabadításával kiegészíteni, de hogy mit hoz a jövő év, azt még tervezés szinten sem lehet látni.

– Csopakon is szinte az összes rendezvény elmaradt s várhatóan így marad az év végéig. Ez menynyiben befolyásolja a helyi közösségek életét?

A helyi közösségek életét is befolyásolja, de szerintem sokkal fontosabb, hogy az egyéneknek a közérzetét, a hangulatát mennyire befolyásolja. Véleményem szerint a legnagyobb probléma, hogy az emberek nem tudnak közösségbe járni és itt ez az idősekre, de szerintem az időszakos iskolabezárások miatt gyermekeinkre is vonatkozik, hiszen mindkét generációnak szüksége van a közösségi életre. Reméljük, hogy minél hamarabb vége lesz ennek a pandémiás helyzetnek, és már amennyire lehet, újra a régi életünket élhetjük.

– Most, a járvány második hulláma miatt újabb intézkedéseket kell meghozni, amikor is a helyzet napról-napra szinte változik. Melyek ezek?

Erre nagyon nehéz válaszolni, hiszen szó szerint napról-napra változik a helyzet, igazodni kell a kormányzati döntésekhez és a helyben kialakult helyzetekhez is. Nagyon nehéz ilyenkor dönteni, hiszen minden döntést legalább annyian bírálnak, mint ahányan elfogadnak. A legfontosabb ilyenkor a lakosság védelme és a döntések helyességét majd a járvány végeztével lehet megbeszélni, addig a felelősség az enyém, amit vállalni kell.

– Veszélyhelyzet esetén hogyan lehet előkészíteni a 2021-es év költségvetését és milyen feltételekkel?

Jelenleg nem működnek a Bizottságok és a Képviselő-testület, de minden döntésem előtt kikérem Képviselő Társaim véleményét. Gyakorlatilag online testületi üléseket tartunk. A költségvetési koncepciót elkészítettük, amit a jövő évi országos költségvetés ismeretében

tudunk majd pontosítani.

– December a szeretet, az ünnep, az ajándékozás és a meghitt családi beszélgetések időszaka. Csopak minden évben nagyvonalúan megajándékozza a településen élők különböző korcsoportjait. Az idei évben mire számíthatnak?

A tavalyi évben idős lakosaink sok problémát jeleztek a karácsonyi ajándékcsomaggal kapcsolatban, ezért már tavasszal eldöntöttük, hogy viszonylag visszafogottabb ajándékcsomagot szeretnénk készíteni és inkább a közösségi életre a rendezvényekre helyeznénk a hangsúlyt. Sajnos nem tudunk semmilyen közösségi programot megvalósítani, de természetesen ajándékkal készülünk és szeretnénk fenyőfát

is biztosítani idős lakosainknak és a rászorulóknak, de azt, hogy milyen formában tudjuk átadni, megvalósítani, az a következő hetek során fog eldőlni.

– A rengeteg felmerülő probléma mellett, köszönet illeti mindazokat, akik bármilyen módon küzdenek a járvány ellen. Mi erről a véleménye?

Természetesen ez így van. Nagyon sokan erőn felül vesznek részt ebben a küzdelemben és itt nemcsak a kórházban dolgozó egészségügyi dolgozókat értem ez alatt, hiszen a háziorvosi ellátásban résztvevő kollégák, a családsegítő és a hivatali kollégák, a polgárőreink mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy biztonságosabb és elviselhetőbb legyen ez az időszak, és itt emelném ki talán sokszor elfelejtjük a szülőket és az óvodás, iskolás gyermekeinket, akiknek mind-mind komoly megpróbáltatást jelent ez a helyzet.

– Végezetül, ha tehetné, milyen ajándékkal kedveskedne Csopak lakosai számára a karácsonyfa alatt, mi lenne az újévi kívánsága?

Most nem is lehet mást kívánni szerintem, minthogy vigyázzon mindenki magára, vigyázzunk egymásra, családtagjaikra, minél kevesebb szomorúsággal és minél több örömmel éljük át az ünnepet.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!