Balaton-parti polgármesteri szezonértékelő

balaton.vehir.hu 2020. 09. 04. 13:29

Tavasszal még elég borúlátóan nyilatkoztak a települések polgármesterei a nyári szezont illetően. Szeptember elején megkértük, hogy értékeljék a rendhagyó 2020-as nyári szezont. Ambrus Tibor Csopak polgármestere válaszolt hírportálunk kérdéseire.

 -A világjárvány és a tavasszal bevezetett karantén idején még elég pesszimistán tekintett az idei szezonra, számos bizonytalan tényező borzolta a kedélyeket. Mi erről a véleménye?

A pesszimista hangulat megmaradt, hiszen a járványügyi helyzet miatti elvonások nehézzé teszik a jövő tervezését. Bár a turisztikai szezon július közepétől várakozáson felül teljesített, de az egyéb vállalkozásoknál egyértelműen jelentős kiesés fog mutatkozni, ami iparűzési adóban is jelentkezni fog. Várhatóan a tényleges számokat csak év vége felé fogjuk látni, érdemlegesen nyilatkozni csak akkor lehet majd.

 

Ambrus Tibor polgármester

-A minap tette közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség a nyári adatokat: idén a tavalyinál 30-40%-al több belföldi turista érkezett a Balatonhoz. Ebből hogyan profitált a településük?

Azt el kell mondani, hogy időjárás szempontjából az elmúlt 10 év legrosszabb nyara volt, amikor viszont szép napos idő volt és meleg volt a víz, valóban nagyon sokan választották a vízpartot nyaralás helyszínéül. Csopak nem rendelkezik sok szállodával és szállásférőhellyel, így nem tud több vendéget fogadni, ahogy a strandunk sem. A településünk a nyári időszakban gyakorlatilag megtelik.

-Milyen rendezvényeket tartottak meg, melyek maradtak el és miért?

A járványügyi helyzet miatt és a kormányzati ajánlások következtében nem tartottunk meg rendezvényeket. Én személy szerint azzal sem értettem egyet, hogy mások viszont tartottak.

-Sajnálatos módon napjainkban a járvány második hulláma kopogtat az ajtón, ez milyen módon befolyásolja a település életét az elkövetkezendő hónapokban?

Csopakon is megjelent a koronavírus, már nemcsak a külföldről haza térők és a pozitív esetekkel találkozók vannak karanténban, hanem ténylegesen fertőzött személyek is. Így még közvetlenebbül érint minket a kezdődő második hullám, betartva a kormányzati ajánlásokat, folyamatosan figyelve a helyzetet megpróbálunk azokra minél gyorsabban reagálni.

-Mivel az önkormányzatok hosszú távra is terveznek, hogyan készülnek a 2021-es évre?, figyelembe véve az eddigi negatív és pozitív tapasztalatokat.

Felelősen ma erre nem lehet válaszolni, az elnyert pályázatok természetesen megvalósulnak, de új elképzelések csak az év vége felé látható – akár pénzügyi, akár járványügyi – helyzet ismeretében tudunk felelősen dönteni.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!