Rekkenő hőség, jégbehűtött pezsgő és nyílt nap – Ünnepelt a csopaki Mandulavirág Gyógyszertár

balaton.vehir.hu 2020. 07. 15. 12:28

A járványveszély elmúltával végre megtarthatták ünnepélyes keretek között a csopaki Mandulavirág Gyógyszertár hivatalos megnyitóját.

 A március közepén új épületbe költözött gyógyszertárat nagy örömmel fogadták a betegek,vásárlók - külön öröm, hogy a nehéz karantén-időkben már a tágas, jól felszerelt helyen tudtak a szakemberek segíteni. A megnyitó- beszédek sorát Ambrus Tibor, Csopak polgármestere kezdte. Köszöntötte Dr. Feller-Pelle Krisztinát, Dr. Feller Antalt, a patika munkatársait és az egybegyűlt  vendégsereget, akik a hőség ellenére is szép számban megjelentek. Örömét fejezte ki, hogy  hosszú idő után a község lakossága egy minden szinten méltó gyógyszertárat tudhat  magáénak. Képviselőtársaival együtt úgy vélekedik, egyetlen valamirevaló fejlődő település sem létezhet óvoda, iskola, templom, orvosi rendelő és gyógyszertár nélkül. Egy igazi falusi patika azonban nem csak az ott forgalmazott gyógyszerek segítségével járul hozzá a betegek, vásárlók jóllétéhez, hanem a törődéssel, odafigyeléssel is, amit az ott dolgozók biztosítanak. Ezért is kapott kiemelt figyelmet az egészségügyi reform, mely a településen  megvalósuló megfelelő színvonalú orvosi ellátást és gyógyászatot hivatott támogatni. Reményik Sándor: A templom és az iskola című verséből idézte az idevágó zárósorokat: „A nagyapáink, nagyanyáink, / Szemükbe biztatás vagy vád: / Ne hagyjátok a templomot, / A templomot s az iskolát!”

Dr. Feller-Pelle Krisztina, a gyógyszertár vezetője köszöntőjében felidézte gyermekkorát, mely Jánosházán, családi patikájukban telt. Régi vágya volt, hogy egy, a szüleitől példaként látott létesítményt hozhasson létre - ezt most itt, Csopakon férjével közösen megvalósították. Minden szakmai elvárásnak tökéletesen megfelel a gyógyszertár, s ehhez megtalálta a jól felkészült, mindenre nyitott kollégákat, akik örömmel segítenek minden betérő betegnek, vásárlónak, érdeklődőnek. Mind emberileg, mind szakmailag arra törekednek, hogy Csopak, s Paloznak, s a környező települések lakosain kívül a nálunk nyaraló vendégekkel is szorosabb viszonyt tudjanak kialakítani. 
Dr. Imre Bence, Csopak és Paloznak háziorvosa kiváló tapasztalatairól mesélt, hiszen akár orvosként, akár magánemberként tért be a gyógyszertárba, mindig jókedvű, mosolygós dolgozókkal találkozott. Kíváló szakmai kapcsolat alakult ki mindenkivel, saját tapasztalatait betegei visszajelzései tovább erősítették.
Nagytiszteletű Ifj. Tislér Géza, református lelkészként annak ritkaságáról beszélt, hogy napjainkban már kevésbé jellemző az „odaköltözők általi meghívás”, holott a kulturáltság ezt kívánná. Értékelendő gesztusként fogadta ezt. Pharmakeia történetét osztotta meg a görög mitológiából, majd saját borából egy üveggel felajánlott, Isten áldását kívánva az egybegyűltekre.
 
Németh József - Lőrinc atya, Hegykő plébánosa, a család nagyon közeli barátja közös imára szólította a híveket és áldásával zárta a beszédek sorát. 
Ezután a jelenlévők finom, hűs italok, s alma, pogácsa mellett még sokáig beszélgettek, a kollégák büszkén mutatták meg a patikát minden érdeklődőnek..
Délelőtt, a nyílt napon a csopaki óvodások is betekintést nyertek a táraasztalok mögé, s a patika nyilvánosság előtt rejtett helyiségeibe. A lehetőség - hogy látták, hol, miből készül például a kézkrém, a kanalas orvosság - nagy tetszést aratott.
Lehet, hogy közülük kerül ki a jövő csopaki gyógyszerésze?
 
A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!