Csopak: Strand telítettség előrejelző rendszer

balaton.vehir.hu 2020. 06. 15. 15:34

Annak érdekében, hogy a koronavírus járvány megfékezése miatt hozott társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírások betartása mellett is segítsük a strand használatának megszervezését, kialakítottunk egy on-line felületet (elérhetősége: felmeres.csopak.hu) ahol a strandolni vágyók előre jelezhetik, hogy melyik napon, hány órakor szeretnének a strandra látogatni, mennyi időt szándékoznak ott eltölteni - tájékoztatta hírportálunkat Ambrus Tibor polgármeser.

 

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem egy regisztrációs felület, itt senki nem adja meg az adatait, a jelzése nem garancia arra, hogy biztosan lesz elegendő hely a strandon, hogy bejusson. Ez a felület lehetőséget nyújt arra, hogy egymás számára információt biztosítsanak arról, hogy előre láthatóan mennyire telített a strand, így segítsék egymást abban, hogy tervezni tudják a strandolást. Így, ha valakinek eszébe jut, hogy másnap strandolna egyet a családjával, meg tudja nézni, hogy mikor érdemes elindulnia – és természetesen jelezheti, hogy ő akkor ott szeretne lenni.
 
A felület használata megkívánja az egymás iránti felelős gondolkodást, belátást, megértést. Most sajnos nem működik az, ami tavaly és azelőtt működött – hogy bármikor el lehet ugrani Csopakra strandolni, mert senki nem garantálja, hogy lesz elég hely. Ez a helyzet próbára teszi az együttműködési képességünket, le kell mondanunk saját „szabadságunk” egy részéről azért, hogy mások szabadsága is csak részben csorbuljon, ne teljesen. A közösségi gondolkodás, a nem korlátlan erőforrások megosztása, a közösség szempontjainak preferenciája az egyénnel szemben most fontos szerepet kap az életünkben. 
Mit kérünk tehát Önöktől? Fontos szó a kérés, hiszen az önkormányzatnak nincsenek eszközei a rendfenntartásra, szankcionálásra, konfliktuskezelésre.
  • Kérjük, hogy tervezzék meg előre, mikor szeretnének Csopakon strandolni!
  • A kiválasztott időpontot nézzék meg a felmeres.csopak.hu felületén a naptárban (a dátumra kattintva megjelenik egy grafikon)! Ha nem érte még el a maximális látogatói számot az addigi jelölések száma a tervezett időpontra, akkor jelöljék be, pontosan hány órától, hány óráig, hány fővel szeretnének strandolni (az oldal alján „Én is mennék:”), majd kattintsanak az „Időpont hozzáadása” rovatra!
  • Fontos, hogy alapos megfontolás után jelentkezzenek, mert törölni nem lehet a jelzést!
  • Annak érdekében, hogy minél többen élvezhessék a csopaki strandot, kérjük, hogy lehetőség szerint néhány órában (2-3 óra) korlátozzák az itt tartózkodásukat! Ennyi idő alatt lehet úszni, fürdeni, pancsolni, napozni. Ez nyilván a lehetőségeiktől függ, minél távolabbról érkezik valaki, annál több időt szeretne itt eltölteni, ez érthető. 
Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy senki számára nem tudjuk garantálni, hogy biztosan be tud jutni a strandra. A felmeres.csopak.hu felülete nem az önkormányzati szabályozás, hanem a közösségi önszabályozás eszköze. Egy lehetőség, amelyet felelősen használva komoly segítséget nyújthatnak egymásnak. Minél többen használják, annál jobb információkkal tud szolgálni Önöknek. A strand webkamerájával együtt használva (amely azonnali információt tud adni a telítettségről) ez az eszköz a hosszabb távú tervezést teszi lehetővé. Önökre bízzuk a használatát, remélve, hogy hamar túljutunk a koronavírus járványon, és legközelebb már hasonló korlátozások nélkül találkozhatunk Önökkel.
A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!