Csopak: Strand nyitási tervek

balaton.vehir.hu Forrás: csopak.hu 2020. 05. 17. 10:06

Kedves csopakiak, Csopakon tartózkodók és Csopakot kedvelők! Őszintén szólva kellemes meglepetést okozott az a sok hozzászólás, vélemény és ötlet megosztás, ami a csopaki strand koronavírus járvány alatti működtetésével kapcsolatos felhívásomra érkezett. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki a Facebookon vagy e-mailben megírta a gondolatait - fogalmaz Ambrus Tibor polgármester a Balaton-parti település honlapján.

 Ha valaki végig olvassa ezeket, talán minden lehetséges szemponttal találkozik, ami meghatározza a helyzetünket.

Érkezett számos konstruktív javaslat, amelyet szívesen ki is próbálnánk, ha lenne időnk, pénzünk és információnk. Hiszen sok javaslat megvalósításához rengeteg anyagi és emberi erőforrás kellene (szoftvereket fejleszteni, kontrollálni és felügyelni a belépőket, a tartózkodási időt, kiüríteni a strandot, stb.). 

Hogy egy kicsit pontosítsuk a kereteket, amelyek közt gondolkodnunk kell, vegyük számba, amit tudunk:

- Az önkormányzat nem szeretné korlátozni a strandra belépők számát, ám a koronavírus járvány terjedésének fékezése céljából a kormány és az operatív törzs ajánlásokat fogalmazott meg a strandok működtetésével kapcsolatban. A strand tehát kinyitható, próbáljunk meg örülni ennek. 

- Jogszabály egyelőre nem rendelkezik erről a kérdésről, tehát ebben a pillanatban a mi felelősségünk a döntés. Ugyanakkor ez bármikor változhat, amire nagyon rövid időn belül kell reagálnunk majd.

- Annak a valószínűségét és a kockázatának mértékét, hogy valaki megfertőződik a csopaki strandon, senki nem tudja objektíven meghatározni. Véleménye persze sok embernek lehet, de biztosan nem fogja vállalni a felelősséget érte. Én mindent meg fogok tenni a fertőzés veszélyének minimálisra csökkentéséért.

- Szintén a koronavírus járvány következménye, hogy a strand működtetésének költségei növekedni fognak (az eddiginél is több alkalommal kell takarítani, plusz fertőtlenítőszereket kell beszerezni, több humánerő kell a szabályok betartásához, stb.) a bevételek viszont szinte biztosan csökkenni fognak (különösen, ha korlátozni kell a látogatók számát, idősek számára továbbra is kockázatot jelent nagyobb közösségbe menni).

Többen felvetették, hogy gazdag település vagyunk. Valóban. Egy főre vetített gépjármű adóban országosan az elsők közt vagyunk, ezt az adót viszont elvonták. Idegenforgalmi hely révén fontos az úgynevezett kurtaxa szükségessége, amely fizetését erre az évre központilag felfüggesztették. A hozzátartozó állami támogatás áprilistól átcsoportosításra került a központi költségvetésbe. Az iparűzési adó halasztott fizetése likviditási gondokat eredményezhet. És még sorolhatnám a járványból fakadó kieséseket.
Reméljük, hogy a vírus elmúltával újra számíthatunk ezekre a bevételekre.
Úgy vélem így mindenki számára érthető, miért van még hatványozottabban szükség a strand bevételeire.

Van néhány olyan alapvető szempont, amiből nem tudok és nem is akarok engedni. Az egyik ilyen a strand minősége és igényessége. Elértünk egy színvonalat, amit országszerte elismernek, ebből nem szabad engednünk. A strand személyzete – de őszintén remélem, hogy valamennyi csopaki és nyaralótulajdonosaink – minden bizonnyal mellettem állnak ebben a kérdésben.
Már csak az eddigiek is alátámasztják azt a javaslatot, amelyet több kommentelő is megfogalmazott: elkerülhetetlen a jegyár emelés. Biztos, hogy a bérletek árát, vagy akár az értékesítésüket is felül kell vizsgálni majd.

Jó néhány hozzászóló emelte ki – így vagy úgy – a csopakiak és nyaralótulajdonosok elsőbbségének kérdését. Engedjék meg, hogy ennek a megítéléséhez is szolgáljak néhány számadattal:
- A strand éves bevétele 170 millió forint évente. Ebből 1,2 millió a csopakiak és 18,3 millió a nyaralók hozzájárulása. Az összes többit a más településekről érkező strandolóknak köszönhetjük. Megfontolásra érdemes számok. Képzeljünk el egy családot, akik a bevételeik kiegészítése érdekében egy éttermet működtetnek. Vajon ők megengedhetik-e maguknak, hogy csak a családtagokat szolgálják ki ebben az étteremben? Vajon mennyi többletbevételt remélhetnek ezután?
- A strand üzemeltetése 60-70 millió forintba kerül a községnek évente.
- Ha azt szeretnénk, hogy bevételeink teljesüljenek és csak az itt élők, nyaraló vendégek látogassák strandunkat, körülbelül 40-50 ezer Forintos bérletekkel és 3-4 ezer forintos jeggyel kellene kalkulálnunk. Ez teljesen elképzelhetetlen és szándékunkban sem áll. Akkor viszont szükség van a teljesárú napijegyet váltókra.

A strand éjszakai bezárása is elgondolkodtató javaslat, így legalább a reggeli „helyfoglalós” játékot meg tudjuk akadályozni, de nyilván a hajnali úszók, sportolók számára valahogyan elérhetővé kell tenni a vizet. 
Jó megtapasztalni, hogy milyen sokan képesek félretenni egyéni érdekeiket, milyen sokan megértik, hogy a jelenlegi átmeneti helyzetet el kell fogadnunk, néha le kell mondanunk a szokásainkról, elvárásainkról – vagy legalább egy részükről.

Megköszönjük, elolvassuk és feldolgozzuk az összes beérkezett hozzászólást, elfogadjuk a nézőpontok színességét, inspirálnak bennünket az ötletek, köszönjük az együtt érző, támogató mondatokat. A strand nyitásáig – sőt, még jóval azelőtt – kialakítjuk azt a szabály- és feltételrendszert, amelyben a lehető legtöbb igényt és szempontot figyelembe véve tudjuk idén nyáron a csopaki strandot üzemeltetni, remélve, hogy a járvány lassan alábbhagy és csak kis változásokat kell eszközölnünk.

Megköszönöm konstruktív együttműködésüket.
Hamarosan jelentkezünk a részletekkel.

Ambrus Tibor, polgármester

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!