XX. Doni Hősök Emléktúra résztvevői Csopakon és Alsóörsön koszorúztak

balaton.vehir.hu Forrás: Ferenczi István Fotó: Ferenczi István 2020. 01. 18. 14:31

Csopak, 2020. január 18., szombat - A Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprémi Menetszázad Veszprém - Balatonfüred - Balatonfűzfő közötti 50 km-es gyalogtúrával tisztelgett az 1943. januárjában, a Don partján elesett 120.000 magyar honvéd emléke előtt.

A gyalogtúra résztvevői között honvédek, tartalékosok, huszárok, honvéd kadétok, hagyományőrzők, hadisír gondozók és civilek vettek részt. 4 külföldi, köztük német állampolgár is érkezett a két napos túrára.

A csopaki megemlékezés során élő történelemórát is tartott nekünk Simon-Jójárt Sándor János nyá.ezds.
Elmondta, hogy a 2. Magyar Hadsereg a doni katasztrófa során a 207.000 katonából, több mint 120 ezer embert vesztett. Többségük megfagyott a visszavonulás napjaiban, a -35 -40 fokos hidegben. A mai napig keresik, kutatják az orosz földön levő magyar hadisírokat, ám dolguk egyre nehezebb, hiszen az egykori sírok helyén ma már települések állnak.
A pénteki első nap Veszprém-Nemesvámos-Veszprémfajsz-Koloska-völgy és Balatonfüred közötti 25 km-es távolságból állt, a mai nap pedig Balatonfüred - Csopak - Alsóörs - Balatonalmádi és Balatonfűzfő közötti 25 km-es szakaszból áll.
A csopaki megemlékezés után továbbinduló menethez bárki csatlakozhatott, így aztán Alsóörsig mentem velük, ahol szintén koszorúzás következett a református templom hősi emlékművénél.
Az egész országban tartanak doni emléktúrákat, a MATASZ honlapján bárki kikeresheti lakóhelyéhez közeli rendezvényeket:
https://matasz.com/hun/

Fotó és szöveg: Ferenczi István

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!