Cifra szoba Mérából - Fergeteges kiállítás megnyitó Csopakon

balaton.vehir.hu Forrás: csopak.hu 2019. 06. 18. 21:18

Fergeteges megnyitóval indult a Cifra szoba Mérából kiállítás! A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület vándorkiállításának megnyitóján életre kelt a kalotaszegi népművészet a két erdélyi házból származó cifra szoba (más tájegységeken tiszta szoba) bútorai között a Csopak Galériában.

 Deésy Gábor, a Cifra Műhely elnöke megnyitó beszédében bemutatta a kiállítási darabok történetét és az egyesület elkötelezett hagyományőrző munkáját. A megnyitón vérpezsdítő népzenével közreműködött a Fajkusz Banda, melynek vezetője, Fajkusz Attila néhány néprajzi érdekességet az úgynevezett Cifra Kalotaszeg tájegységről, ahonnan a kiállítási tárgyak származnak. A megnyitót látványos népzene- és néptánc bemutató zárta, melyben Deésy Gábor is közreműködött.

Az egyedülálló kiállítási anyag egy erdélyi faluból az 1450 lelket számláló Mérából származik, ami Kolozsvártól 14 km-re található. A kiállításon többek között vitrines szekrényt, tornyos ágyat, katonaládát és ruhásszekrényt láthatnak a látogatók a Csopak Galéria és Kultúrházban, melyeket ki is lehet próbálni, hiszen a kiállítás célja, hogy közelebb hozza az érdeklődőkhöz a népi kultúrát.

A Városok-Falvak Szövetsége szervezésében Csopakon a héten zajló néptánc táboron résztvevő gyermekek is szép számmal részt vettek a kiállítás megnyitóján, lelkesen vették birtokukba a cifra bútorokat. 
Cifra Műhely Egyesület

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!