A versek szeretete hitet és szárnyakat ad – Gubás Gabi volt a filmklub vendége

balaton.vehir.hu Forrás: csopak.hu 2019. 03. 24. 14:02

Bájosság, természetesség, kedvesség, kiváló humor, sztárallűröktől mentes színésznő. Ő volt Gubás Gabi, a tavaszi filmklub utolsó vendége, aki hamar belopta magát a nézők szívébe, akik előtte megnézhették a Kalózok című filmet, mellyel ismert színésznő lett.

 

Az 1999-ben bemutatott mozifilmet Sas Tamás rendezte, zenéjét Geszti Péter és Dés László szerezték. Egy fiatal, feltörekvő színészgeneráció játszott a filmben, mely két srác életét mutatja be, akiknek szenvedélyük a rádiózás, együtt nyomulnak, hogy megtalálják helyüket a „nagybetűs éterben”. Ekkor megjelenik Márta (Gubás Gabi), a szomszéd lakásban egyedül élő, izgató, furcsa fuvolista lány, aki elbűvöli a fiúkat. –Egy casting alapján kerültem be a filmbe. Többen azt hitték, mindez annak köszönhető, hogy tudok fuvolázni, amiből persze egy szó sem igaz, de tény, hogy Horgas Eszter fuvolaművésztől, egy hónapon keresztül órákat vettem, hogy legalább tudjam imitálni, hogy megszólaltatom ezt a gyönyörű hangszert. A dolog érdekessége még, hogy abban az időben megkeresett Koltai Róbert, aki az Ámbár tanár úr című filmet kezdte el forgatni, hogy legyek én a főszereplő, aki végül Dobó Kata lett. Sokat tépelődtem, hogy melyik szerepet válasszam, végül a Kalózok mellett döntöttem, Dés László tanácsára.

1996-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kerényi Imre osztályában. Nagyon jó közösséget alkottak, szívesen emlékszik vissza a főiskolás éveire, amikor olyan színészek tanították, mint Benedek Miklós, Máté Gábor vagy éppen Ascher Tamás és Valló Péter rendezők. 2013-ban a MikulásGyár hivatalos gyereklemezét Czutor Zoltánnal közösen adták ki MákosGubás és a CzutorBorsók címmel, az ennek eladásából befolyó teljes összeget a rászoruló gyerekek kapták. Lassan már 12 éve, hogy a Gyermekmentő Szolgálat tagja. Mindig is fontosnak érezte, hogy a rászoruló gyerekeken segítsen. Mindez pedig még inkább felértékelődött benne, amikor megszülettek gyermekei, akikre igyekszik kellő időt és energiát szánni. Prózai színészként mindig is nagy szívfájdalma volt, hogy kevés lehetősége van énekelni. Ezért is örül annak, hogy az Éjszakai Nesz zenekarával, az ország számos pontján már fellépett. Szerinte a latinos zenék a verssel együtt egy olyan egyveleget alkotnak, ami más dimenzióba emeli a verset. Az emberek igénylik mindezt, szükség van erre. Nem tagadja, hogy ha van egy mélyebb időszaka az életében, akkor mindig a versekhez nyúl, amely hatalmas katarzist ad számára, és a versek iránti szeretetét próbálja átadni a közönségnek. Előadásaiban szeretné elérni, hogy a felnövő generáció számára mindez visszatükröződjék, ők is hitet és szárnyakat kapjanak egy-egy verstől. 
A színésznő számára a Balaton mindig is sokat jelentett. A nyarakat Badacsonyban töltötte, de többször ellátogattak szüleivel Csopakra. Örömmel fogadta a felkérést. Gyönyörű, tiszta, rendezett településről beszélt. Meghatotta a közönség szeretete, ráadásul a legvégén elmondta Kányádi Sándor: Két nyárfa című versét, mely számára a legkedvesebb költemény, jogosan járt a rendezvény végén a vastaps. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!