Csopaki fejlesztések 2019.

balaton.vehir.hu 2019. 02. 13. 13:49

Az idei év fejlesztési-pályázati lehetőségeiről beszélgettünk Ambrus Tibor polgármesterrel, aki immár 16. éve a település vezetője.

  -Milyen beruházások valósultak meg a településen 2018-ban?

 

2018. egy kiugró év volt, hiszen nemcsak a 2018-ra tervezett beruházások valósultak meg, hanem a 2017. évben elkezdett beruházások is ebben az évben kerültek átadásra. Kiemelném talán a 10 belterületi utca felújítását, amely több, mint 200 MFt-os tétel volt, ennek a 90 %-a pályázati forrás. Elkészült az iskola tetején egy napkollektor rendszer (106 darab), valamint a tornaterem burkolatának a teljes cseréje. A 10 utca mellett, a Füredi utcában mintegy 600 méter hosszon új térburkolatot kapott a járda.

Számunkra az egyik legfontosabb beruházást az óvoda-konyha áthelyezése jelentette az Üdülőfalu és Kempingbe, ahol egy 500 adagos modern főzőkonyhát sikerült kialakítani. Ezzel párhuzamosan pedig az óvodában a konyha helyén egy minden igényt kielégítő tornaszoba készült el, foglalkoztató helységekkel, logopédiai szobával és egy melegítő konyhával.

A strandon is sok kisebb beruházás valósult meg. Lecseréltük az egyik óriás csúszdát, építettünk egy 200 m2-es napozóstéget, a játszóterek fölé napvitorlát emeltünk, új hulladékgyűjtők, körpadok, wifi és hangtechnika szolgálja a strandolók kényelmét. Elindítottuk az Egészséges Csopakért Programot, amely szűrővizsgálatokon ingyenes védőoltások mellett az egészséges életmódot, az egészséges táplálkozást népszerűsíti. Tavaly elkezdtük a Civil Ház felújítását, itt teljes tető- és nyílászáró csere történt, a további munkálatokat az idei évben fejezzük be.

 

-Az utóbbi években rendkívül dinamikusan fejlődik a belföldi turizmus, mit tesznek annak érdekében, hogy az egyre növekvő mennyiségi és minőségi igényeket kiszolgálják?

 

Csopak adottságainál fogva az ide látogató vendégek mennyiségét nem tudja növelni, úgyhogy mi mindig a minőséget próbáltuk előtérbe helyezni, a már említett beruházások is mind ezt szolgálják. De ezt szolgálja a közterületek gondozottsága, a játszótereink, funkciókkal ellátott köztéri parkjaink (fitnesz, mezítlábas ösvény, stb.) és ide tartozik a település biztonságának a fokozása és a színvonalas programok is.

 

Ambrus Tibpr polgármester

-Milyen jellegű beruházások, pályázatok valósulnak meg a településen?

 

Folytatjuk a tavaly megkezdett beruházásokat, így a Civil Ház felújítását, az Egészséges Csopakért programot. Szeretnénk új orvosi eszközöket beszerezni. A strandon további felújításokat tervezünk, egy vizesblokkot újítunk fel, kültéri öltözőket építünk, térburkolatot növelünk. Szeretnénk, ha egy nagyobb homokfövenyt is ki tudnánk alakítani. A cél idén is az ötcsillagos Kék Hullám Zászló elnyerése, azaz maradjunk a legjobbak között.

És hogyha a vágyakról is lehet kicsit beszélni, akkor szeretnénk, ha a körforgalom tervezése olyan állapotba kerülne, hogy kivitelezésről tudjunk beszélni. Szeretnénk egy bölcsődét építeni az óvodához kapcsolódóan. Figyelemmel kísérjük a pályázatokat, folyamatosan figyeljük a pályázati lehetőségeinket és a beruházásokat ehhez is fogjuk igazítani.

 

-Mennyire van összhangban a helybéliek elképzelései és az önkormányzat rövid és hosszú távú tervei?

 

Amióta polgármester vagyok, többször tartottunk fórumokat, kifejezetten a település jövőjének, a település irányának a meghatározásáról, ahol mindenki elmondhatta a véleményét és a testületek ennek figyelembe vételével határozták meg Csopak jövőképét, jövőjét.

Számunkra a legfontosabb, hogy akik „használják” ezt a települést, legyen csopaki állandó lakos, ingatlan tulajdonos vagy csak egy-két napra ide érkező, az itt léte alatt jól érezze magát a szó legszorosabb értelmében.

 

Végezetül, akik még nem jártak Csopakon, miért ajánlaná a települést?

 

Csopaknak meghatározó a különleges klímája, szőlőterületei, kiváló borászatok és éttermek találhatóak. Nálunk van a Balaton egyik – ha nem – a legszebb strandja, jó a megközelíthetősége, egy csendes pihenő falu, ahol a kisgyermekesek, a családosok, az idősek megfelelően ki tudják pihenni magukat.

Korszerű, ingyenes wifi várja a településre érkezőket. Ha pedig ki akarunk mozdulni, minden irányban közeli nagy városok vannak, rengeteg kiránduló hellyel, látnivalóval. Mindenki el tudja mondani, hogy Csopakot miért szereti. Szinte mindenki másért. Nem véletlenül ez a szlogenünk: Csopak, mert szeretem!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!