Zimmer Feri Csopakon - Reviczky egyszerűen zseniális

balaton.vehir.hu 2019. 02. 05. 20:56

Csopak, 2019. február 5., kedd- A népszerű színművész, Reviczky Gábor Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész volt a csopaki Retro Mozi vendége. A beszélgetést megelőzően az 1997-ben készült Zimmer Feri című filmet vetítették, amelyet Tímár Péter rendezett.

 Reviczky Gábor színművész eddigi, több évtizedes munkásságát, szinte lehetetlen felsorolni. A rengeteg színházi szerep mellet, több, mint ötven játékfilmben szerepelt, csak úgy, mint számos szinkron és tévéfilm jegyzi a nevét.

Az első sorból nézte végig a filmet

A Zimmer Feri egy 1997-ben készült, 1998-ban bemutatott színes, magyar filmvígjáték, amit Tímár Péter rendezett. A film üdülős jeleneteit a budapesti Római-parton, a balatoni jeleneteit Balatonföldváron forgatták. A film folytatása – a Zimmer Feri 2. – 2010-ben készült el.

A film az adott kor hű kefelenyomata, ahol Fikász Feri ötvenéves vállalkozó hatalmas adósságot a nyakába véve kibérel egy balatoni üdülőt, amibe bevonja összes rokonát, reménykedve, hogy szezon végére lerakja az alapkövet családja boldogságára. Tervének megvalósítása érdekében a lehető legrosszabb ellátást adja a szálláson, vizezi a sört, földet rak a kávéba, romlott húsból főz ételt és méregdrágán adja ki a szobákat. Üdülőjét pedig nem csak a mesélő rokon gyerek, a feketepiacról szerzett néger konyhalány, az ÁNTSZ, a német turisták, hanem a magyar maffia is megtiszteli.

Szendi Péter és Reviczky Gábor

A filmvetítést hatalmas tapssal köszönte meg a közönség, ennyien még sosem voltak egyetlenegy Retro mozi vetítésen, mint kedden este a kultúrházban. Reviczky Gábor mesélt a főiskolai éveiről,  gyermekkoráról, kezdő kaposvári színházi élményeiről, csak úgy, mint szinkron színész szerepeiről. Ez utóbbiról elmesélte, hogy Clint Eastwood saját maga választotta ki filmjének, magyar szinkronhangjának. A mára már kultikussá vált Zimmer Feri filmről elmondta, hogy a II. világháborút követően ez volt az első hazai film, amely nem állami támogatásból, hanem négy magánszemély pénzéből valósult meg, 118 millió forintból. Arról is beszélt, hogy a film forgatókönyvét Tímár Péter rendező már 1978-ban megírta, de az akkori filmcenzúra nem engedte elkészíteni.

Nézői kérdésre, hogy milyen érzés volt átvenni a Kossuth-díjat (2012)? – Jó volt, valahol már számítottam is rá, mert korábban már átvehettem az alternatív Kossuth-díjat (2007).  A főszereplő is végignézte a filmet, amiről az egyik néző megkérdezte, hogí milyen érzés újból (és újból) végignézni a filmet -  Jó, nagyon jó, hogy részt vehettem egy mára már kultikus alkotássá vált filmben. A neves színész jelenleg nyolc filmben játszik, ebből hét rendező elsőfilmes.
Az egyik kereskedelmi tévén is folytatódni fog a népszerű sorozat, amelyben állatorvost alakít.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!