Országos premier: Csopak Smart Önkormányzat

balaton.vehir.hu 2018. 10. 25. 16:50

Csopak, 2018. október 25., csütörtök - A telefonos applikáció alkalmazásával a virtuális térben szolgáltató önkormányzattá válik. A fejlesztés a Városok-Falvak Szövetsége keretén belül valósult meg. Erről tájékoztatta Halász János a szövetség elnöke a sajtó képviselőit.

 

Halász János a Városok-Falvak Szövetsége elnöke elmondta, hogy idén tíz éves a szövetség, harminc tagtelepüléssel. Számunkra nagyon fontos, hogy az önkormányzatok területén lakók és az oda látogatók hogyan tudnak a legegyszerűbben kapcsolatot teremteni – fogalmazott. Majd hozzátette: a XXI. századai követelményeknek megfelelően lett kifejlesztve a telefonos applikáció, mint az egyik legmodernebb és leggyorsabb kommunikációs eszköz, annak mindennapos használata. Halász János arról is beszélt, hogy az applikáció teszt üzeme jelenleg is folyik a Debrecen melletti Mikepércs településen, a csopaki applikáció már „élesben” megy, abban reménykedek, hogy a jövőben minél több önkormányzat csatlakozik.

Vojtkó Ferenc (b.), Halász János és Ambrus Tibor

Ambrus Tibor polgármester kiemelte, hogy ezzel az alkalmazással elsőként az országban, nem csak a helyiek, hanem a turisták is rengeteg információhoz jutnak.

A fejlesztők nevében Vojtkó Ferenc ismertette részletesen az applikációt:

A CSOPAK SMART Önkormányzat applikáció (ios, android), egy olyan szolgáltató felületet takar, amely több szempontból szolgálja a település lakói és az ide érkezők kényelmét:

- a lakosság leggyorsabb elérésére, értesítésére, informálására nyújt teret,

- kiváló lehetőséget teremt a hivatalok számára, hogy felmérjék, előre tisztázzák a lakosság részéről felmerülő igényeket, feladatokat,

- az online ügyintézés lehetőségével felgyorsítja az Önkormányzat működését, az ügyintézési folyamatokat,

- közösségi tér, ahol a városlakók megoszthatják közérdekű észrevételeiket,

- tárhely (felhő), ahová a regisztrált felhasználók a maguk által készített fényképeket és rövid videofelvételeket feltöltheti

CSOPAK az applikáció alkalmazásával a virtuális térben szolgáltató önkormányzattá válik, hiszen az app ezen felületén az önkormányzat az ügyintézési lehetőségeket terét, idejét kitágítja az ügyfelek számára, ezzel levéve a sorbanállás, várakozás, többszöri személyes megjelenés terhét a felhasználó lakosság, és az ügyintézést végző munkatársak válláról:

- az applikációs online időpontfoglalásra biztosít lehetőséget a különböző osztályokon, az ügykör pontos megjelölésével,

- megtalálható a Polgármesteri Hivatal és az osztályainak elérhetőségei – az osztály neve, e-mail címe, postai címe, telefonszáma és weboldal hivatkozása - , a címre koppintva megjelenik az útvonaltervező; a telefon ikon érintésével a hívás elindul; az email ikon érintésével pedig a felhasználók már írhatják is üzenetüket,

- a feltöltött űrlapok előre kitölthetőek, ezzel is gyorsítva az ügyintézést.

- az applikációban kérdőívek helyezhetők el, vagyis egy-egy témáról a lehető leggyorsabban, nyomtatott űrlap nélkül is el lehet végezni egy közvéleménykutatást.

A CSOPAK SMART Önkormányzat applikáció Település menüpontjában az adminisztrációs felületen feltöltött vagy a weboldalról szinkronizált információk találhatók. A menüpontban a településen található szervezetek, intézmények (múzeumok, gyűjtemények, templomok, nevezetességek) adatai szerepelnek, a fentiekben bemutatott kényelmi szolgáltatásokkal.

A CSOPAK SMART Önkormányzat a napi ügyekről is tájékoztatás ad:

- Hírek menüpontjában. Ezen a felületen a település legfrissebb hírei találhatóak,

- a Programok menüpontban a helyi programok, események találhatóak időrendi sorrendben,

- a Szolgáltatók menüpontban a településen található szolgáltatók szerepelnek.

A CSOPAK SMART Önkormányzat applikáció értesítéseket küld: a kiemelt hírekről, programokokról, emlékeztet a névnapokra, vagy éppen sürgősségi helyzetben (pl: áramkimaradás, csőtörés miatti vízszünet, baleset) tájékoztatást ad a leggyorsabb bejelentési lehetőségekről.

A CSOPAK SMART Önkormányzat applikáció olyan hasznos, naprakész információkat tartalmaz, amelyek napi szinten tájékoztatják a helyi lakosságot és az ideérkezőket az előzőeken túl a napi időjárásról (előrejelzéssel, és amennyiben van a településen webkamera, annak integrált képével); tömegközlekedési (közúti és vasúti) menetrendről, a közlekedési helyzetről, az üzletek nyitvatartásáról stb.

A CSOPAK SMART Önkormányzat APP egyedi, informatív, sokoldalú, több funkciós kommunikációs felület, amely összekapcsolja a települést és lakóit egymással, informálja a látogatókat, ezzel megkönnyíti a mindennapi életet, felgyorsítja az ügyintézést.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!