Tiszta a Balaton vize – megtörtént a strandon a hínár aratása

balaton.vehir.hu Forrás: csopak.hu 2018. 06. 25. 16:04

Csopak, 2018. június 25., hétfő - A mai napon nagy érdeklődést keltett egy furcsa úszójármű a csopaki strandon, ami egyszerre emlékeztet egy önjáró motoros fűnyíróra és egy 19. századi lapátkerekes gőzösre. A látvány alapján nem is járunk messze az igazságtól, hisz Csomor Vilmos Watzila névre hallgató gépezete a mederben megnőtt hínár aratására szolgál.

 

A tulajdonos afféle ezermester, aki maga tervezte, építette és működteti a másfél tonnás járművet. A jármű lelke az egykori kultikus kisautó, a Polski Fiat motorja. Ez a kéthengeres, négyütemű motor egy rendkívül megbízható, jó minőségű, minden műszaki és környezetvédelmi előírásnak megfelelő berendezés, ami nagyon optimális az ősi balatoni ladikokról mintázott hajótest mozgatására. A dupla lapátkerekes meghajtás is ezért került a járműre. Ebben nem okozhat kárt a vízen úszó levágott hínát. A lapátkerekek másik nagy előnye a dinamikussága. Ezek a lehető legkisebb sebességnél is teljes nyomatékkal dolgoznak, ellentétben a hajócsavarokkal, amiket meghatározott sebességre optimalizálnak.
A vágószerkezetet két méteres mélységig tudja leengedni, hogy már a meder alján elvágja a hínárszálakat. Ugyanakkor a precíz hidraulikus vezérlésnek köszönhetően arra is képes, hogy a parti kövek környékét is megtisztítsa. Amikor végez a vágással, felemeli a vágófejet, átül a másik vezetőállásba, hátramenetbe kapcsol és a homlokrakodó villájával összegyűjti a víz tetején úszkáló hínárokat. Vannak gépek, amelyek mindezt egyszerre csinálják, de azok ilyen kis helyekre, mint itt Csopakon nem tudnak bejönni.
A hínár aratására azért van szükség, mert zavarja a fürdőzőket, illetve a kikötőben a vitorlások segédmotorjára ráakad, így lehetetlenné teszi a manőverezést. Az, hogy Csopakon sok hínár feljött a víz felszínére, mindaz a víz minőségét minősíti, hiszen koszos, olajos vízben nem él meg a növény. A hínár fényigényes, mindez pedig mutatja, hogy a Balaton vízminősége kiváló.

ű

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!