Több kiváló bor is megmérettette magát a huszonötödik csopaki borversenyen

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: Szendi Péter 2018. 05. 30. 10:54

1994 óta rendeznek a településen borversenyt az önkormányzat szervezésében. Idén harminckettő bort neveztek be a boros gazdák és a pincészetek. A szakmai zsűri 10 arany-, 13 ezüst- és 3 bronzminősítést osztott ki, a többiek oklevelet kaptak.

 Tóth Gyula helyi borosgazda, már a kezdetektől szervezi a borversenyt Csopakon. Mint mindig, most is az olaszrizling volt a többségben, de a nevezett borfajták között megtalálható volt még a furmint, a sárgamuskotály, a tramini, a rozé és a kékfrankos is. –A csopaki olaszrizling oltalom alatt álló, eredet megjelenésű borként szerepelhet, ennek is betudható, hogy a harminckét borból huszonkettő volt az olaszrizling. A versenyen egy három fős szakmai bíráló bizottság vett részt, Englert Dezső vezetésével. A nagy arany díjat egy helyi pincészet 2017-es olaszrizlingje kapta meg, míg a társadalmi zsűrinél, a „Csopak Község 2018. évi Borosgazdája” elnevezésű vándordíjat, egy tavalyi évjáratú furmint érdemelte ki.

Englert Dezső (b.) és Tóth Gyula

A Csopak és Környéke Hegyközség alelnöke Englert Dezső, - aki a szakmai bírálóbizottság vezetője volt - jónak minősítette a borversenyre benevezett borokat. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a tramini és kékfrankos borok, közepes minőségűek voltak, míg az olaszrizling és a furmintok között, több kiváló minőségű is akadt. -A tavalyi esztendő, szüret szempontjából jónak mondható, az előző évekhez képest magas mustfokkal és alacsony savtartalommal rendelkeztek már a szőlők, így két-három héttel korábban volt a szőlő betakarítása. A mostani borversenyen, több esetben, 13-14 magas alkoholtartalmú borokat is kóstoltunk. A borok többsége jól kezel volt, színre, tisztaságra egyaránt.

A társadalmi zsűrinél, a „Csopak Község 2018. évi Borosgazdája” elnevezésű vándordíjat, egy tavalyi évjáratú furmint érdemelte ki

A kettő fődíj, az arany oklevelek, valamint a különdíjak átadására, ünnepélyes keretek között, július 6-án, a Pannon Pálinka Napok keretén belül kerül sor, a strand előtti parkoló nagyszínpadán.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!