A Pannon Egyetem diákjai térképezték fel Csopak helyi értékeit, turizmusát, borászatát

Pozitív volt a község megítélése, nyitottak, segítőkészek voltak az emberek

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter 2018. 05. 11. 11:04

A közelmúltban diákok lepték el a települést, hogy beszélgessenek, kérdőíveket töltsenek ki a helybéli emberekkel, vállalkozókkal és a polgármesteri hivatalban dolgozókkal, hogy ők miként és hogyan látják Csopakot és annak jövőjét?

 A kutatótábor a helyi gazdaságfejlesztés óra keretén belül történik minden fél évben. Mindennek az a lényege, hogy a hallgatókat érzékenyebbé tegyék a közösség-, vidék- és a helyi gazdaságfejlesztés iránt. A táborban a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar alap- és mesterszakos hallgatói vettek részt. -A kutatótáborokban megismerkedhetünk a realitásokkal, az órákon tanult elméleti elvekkel, ismeretekkel, hogy mindezek, hogyan, milyen mértékben valósulnak meg. Jó lehetőség arra, hogy az ember fejlessze a kommunikációs készségét, új ismeretekkel, élményekkel, kapcsolatokkal gazdagodjon, valamint megismerkedjen a vizsgált települések sajátosságaival. Este pedig lehetőség volt a megszerzett tapasztalatok megosztására – hangsúlyozta Csizmadiáné Czuppon Viktória egyetemi docens, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vállalatgazdaságtan Intézeti Tanszékétől, aki egyben hagyatkozott Molnár Gergő pénzügyi alapszakos hallgató beszámolójára.

Fotó: Molnár Gábor

A csapat 35 főből állt, melyben voltak első táborozók és szeniorkutatók is, akik már több kutatásban is részt vettek az elmúlt évek során. A tervezett hat település közül csak Csopak érezte szükségét annak, hogy az általuk előzetesen felvázolt tématerületeket, saját képükre szabva, a kérdéseket és megkérdezettek csoportját, bővítse a települési szükségleteknek, valamint a jövőbeni terveiknek megfelelően. A kérdőíveket előzetesen egyeztették az önkormányzattal.

Csizmadiáné Czuppon Viktória megemlítette, hogy végig segítőkészek és nyitottak voltak feléjük az emberek. Külön kiemelve Ambrus Tibor polgármestert, Kónyáné Orovecz Aliz és Varga Kende Lőrinc művelődésszervezőket, valamint Kötél Ildikót és Szeiler Dávidot, az Üdülőfalu és Kemping munkatársait, akik hasznos tanácsokkal látták el őket. A kutatott témák a helyi értékek, termékek, a helyi alternatív energia hasznosítására irányuló elképzelések, a turizmus fellendítésének lehetőségei voltak. Csopak kérésére nagy hangsúlyt fektettek az önkormányzat és a borászatok kapcsolatának erősítésére, a további együttműködések lehetőségeinek feltárására. Szállásuk a Csopaki Üdülőfalu és Kempingben volt. Az étkezést az önkormányzat, a szállást és utazást pedig a Pannon Egyetem által elnyert EFOP pályázat biztosította. - Igazán lelkes, proaktív és felkészült résztvevőkkel sikerült lebonyolítani ezt a tábort. Ambrus Tibor polgármester vasárnap reggel még meglátogatott bennünket és röviden beszámoltunk neki az élményekről. Az eredményt pár héten belül megkapja az önkormányzat, kutatási jelentés formájában – zárta szavait Csizmadiáné Czuppon Viktória.

Megbeszélés (Fotó: Czuppon Viktória)

Esti Főzés (Fotó: Czuppon Viktória)

Üdülőfaluban (Fotó: Gál Petra)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!