Megfelelőek a körülmények, közel százan sportolnak a Csopak SC színeiben

Beszélgetés Wellesz Zoltán elnökkel az elmúlt időszakról, és a jövőbeni tervekről

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: Szendi Péter 2018. 01. 17. 15:52

Csopak SC sállal a nyakában fogad az otthonukban Wellesz Zoltán a klub elnöke, aki idestova hatodik éve irányítja a sportklubot. Ki gondolná, hogy „kezei alá”, mintegy 100 sportoló tartozik. Személyesen intézi nekik a sportorvosi vizsgálatokat, az igazolásokat, átigazolásokat, és a klub összes egyéb, ügyes-bajos dolgát.

 Zolin látszik, hogy szívvel-lélekkel teszi mindezt, pedig mint mondja, elég sok időt elvesz ez a szabadidejéből. Oda kell figyelnie minden egyes aprónak tűnő ügyre is. –Szerencsére évek óta stabilan működik a klub, mindez köszönhető fő támogatóinknak, az önkormányzatnak és az Eurokardán Kft.-nek. Két szakosztállyal működünk, melybe a labdarúgás és a tömegsport tartozik. Büszkék vagyunk arra, hogy bár a csapatunk a megyei másodosztályban szerepel, - így nem kötelező indulnunk a Bozsik-programban - de mégis, minden évben megtesszük ezt. Jelenleg harminckét igazolt, 7-11 év közötti játékosunk van, lelkesek, látszik rajtuk, hogy szeretnek focizni a gyerekek. Ősszel és tavasszal Balatonalmádiban és Balatonfüreden mérettetik meg magukat, ádáz csatákat vívnak egymás ellen a lurkók. Meg kell jegyezzem, hogy itt még nem az eredmény a fontos, hanem az, hogy focizzanak, jól érezzék magukat a srácok. A megye másodosztályban, a felnőtt csapaton kívül, kötelező jelleggel indítanunk kell U19-es csapatot is. A tömegsportról annyit mondanék, hogy hobbiszinten hetente egy alkalommal összeáll egy társaság a tornateremben edzeni, játszani, illetve a helyi taekwon-dosok tartoznak még ide, akik Gábor Farkas irányításával évről-évre egyre komolyabb sikereket érnek el. Ők szintén egyesületünk keretein belül sportolnak.

 

A felnőtt csapat évek óta a középmezőnyben szerepel, ősszel a nyolcadik helyen végeztek, komolyabb célkitűzést nem fogalmazott meg a vezetőség, a jelenlegi edzéslátogatottság mellett ez a realitás. Wellesz Zoltán abban reménykedik, hogy tavasszal olyan eredményeket érnek el, amellyel egy-két helyet előrébb léphetnek. Fontosnak tartja, hogy az edzések és mérkőzések látogatottsága a labdarúgók részéről növekedjen. Mivel amatőr sportolókról van szó, és a szabadidejüket áldozzák fel, ezért kötelezni nem tudják őket, retorzió nem lehetséges, ha valaki nem látogatja olyan nagy intenzitással az edzéseket.  Ugyanakkor az U19-es csapat az előkelő negyedik helyen fejezte be az idényt, így joggal várhatja el a vezetőség tőlük, hogy a bajnokság végén dobogón végeznek. Itt egyébként történt változás, a korábbi edző, Szajlai Péter külföldön dolgozik, az ő munkáját Lénárt József vette át.

A klub a megfelelő feltételeket igyekszik biztosítani. 2011 óta a TAO program keretében mindig sikeres volt a pályázatuk. Kisebb-nagyobb beruházások mindig voltak, elkészült a világítás a pályán, így most már sötétben is tudnak edzeni a labdarúgók, vásároltak fűnyírótraktort, elkészült a lelátó. Szerencsére van lehetőségük teremben is tréningezni a sportcsarnokban, de ha helyzet úgy adódik, akkor átmehetnek Balatonfüredre edzeni, műfüves pályára. A mostani, már megnyert TAO-s pályázatból sportfelszereléseket és sporteszközöket vásároltak, ebből finanszírozzák az utazási költségeket, valamint márciusra kicserélésre kerül a pálya körüli labdafogó hálórendszer.

Wellesz Zoltán kitért arra is, hogy bár sok a tehetséges, fiatal gyerek, akik a Csopak SC-ben pallérozódnak a Bozsik-program keretén belül, de nehéz azt elképzelni, hogy néhány év múlva a felnőtt csapatot, kizárólag csak csopakiak alkossák. -Sajnos az U11 és az U19-es korosztály között nincs átmenet. Ráadásul eljön az az időszak, amikor 15-16 évesen többen felhagynak a labdarúgással. Zoli nem igazán optimista a falusi futballt illetően, mert szerinte eljön majd az az időszak, amikor a tehetséges gyerekek a különféle akadémiákon kötnek ki. Míg a kevésbé tehetségesek lemorzsolódnak, vagy elvesztik érdeklődésüket a sport iránt, illetve a mai virtuális világ is egészen másfelé „terelgeti őket”. Az utánpótlás a 14-18 éves korosztályban már most óriási probléma az amatőr fociban, és véleménye szerint sajnos a falusi futball szépen, fokozatosan, de megszűnőben lehet. Remélem nem lesz igazam! – teszi hozzá az elnök.

Január 16-án kezdődött a felkészülés, heti két edzéssel, kedden és pénteken. A felnőtt csapat együtt tréningezik az U19-es korosztállyal, előttük pedig a gyerekek edzenek. Mindez azért is jó, mert így egyszerre többen látogatják a tréningeket, illetve a gyerekek is példaképükké fogadhatnak egy-egy játékost a Csopak SC-ből.

Március 11-én lesz az első bajnoki mérkőzésük, vendégként a Somló SC ellen. Addig három edzőmérkőzést terveznek lekötni, az előtte lévő két-három hétben. Wellesz Zoltán beszélgetésünk végén megköszönte Makó István munkáját, akihez tartoznak a gyerekek és a felnőtt csapat egyaránt. Zoli minden szurkolót arra biztat, hogy az első hazai találkozóra, - mely március 18-án, 15 órakor lesz a Nemesvámos ellen - lehetőség szerint minél többen jöjjenek ki, és buzdítsák a csapatot. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!