Hatvan év után ismét megszólalnak a harangok a Csonkatoronyban - Több mint 3 millió forint adomány gyűlt össze

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: Szendi Péter 2017. 11. 20. 13:02

Közel 60 év után közadakozásból, december 3-án ismét megszólalnak a harangok a csopaki Csonkatoronyban, mely a település jelképévé vált. 3 millió 280 ezer forint adomány gyűlt össze, melyből Myslenice lengyel testvértelepülése 1 millió 200 ezer forintot adományozott.

 

Nem mindennapi lehetősége volt annak, aki megtekintette vasárnap a kultúrházban a két kiállított harangot. Jöttek is szép számmal az emberek, hogy megcsodálják Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester munkáját, így bárki számára elérhetővé válhattak azok.
Azokat a személyeket, akik pedig adományoztak az elmúlt hónapok során, az önkormányzat és a Csopak Településért Közalapítvány egy ünnepi fogadásra várta a kultúrház nagytermében. Szerencsére sokan eljöttek, ez is azt mutatta, hogy a csopaki emberek, mennyire a szívükének érezték az adakozást, egyikőjük el is mondta, hogy egy álmuk vált valóra.
Ambrus Tibor polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a harang egy jelkép, melyet nem a mának építünk. Ha azt mondjuk, hogy a fákat, amiket ültetünk, azokat az unokáink nevelhetik a későbbiek során, akkor mit mondjunk egy harangról, amely évszázadokon keresztül meghatározhatja a településünket. Nem felekezeti, hanem önkormányzati harangok, mutatott rá a település első embere, aki elmondta azt is, hogy a képviselő-testület dönt arról, hogy milyen alkalmakkor fognak megszólalni a harangok.
Közadakozásból 2 millió 80 ezer forint gyűlt össze, míg a lengyel Myslenice testvértelepülés 1 millió 200 ezer forintot adományozott, melyből a nagyobb harang kiöntését tudták finanszírozni – tudtuk meg Szopkóné Saly Ágotától a Csopak Településért Közalapítvány kuratórium elnökétől. Szabó János tősgyökeres csopaki lakos volt az ötletgazda, mivel hogy az adventi ünnepeket, a falu karácsonyt évek óta ott rendezik, ezért célszerűnek tartotta, hogy a harangok „visszajöjjenek” a Csonkatoronyba, mert így válna teljessé az ünnep. Közel hatvan év után ismét megszólalnak tehát Csopakon a harangok december 3-án, ünnepélyes keretek között, az adventi fénygyújtás közben.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!