Neki továbbra is a Balaton a riviéra – kislánykorában apáca szeretett volna lenni

Beszélgetés Marót Vikivel, egy fergeteges csopaki koncert előtt

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter 2017. 08. 19. 14:19

Marót Viki gyerekkorában gitározni tanult, kezdetben egyházi dalokat játszott. Szülei saját kérésére katolikus általános iskolába íratták, az ötödik osztályt már ott végezte. 2003 óta a Novai Gábor által alapított Nova Kultúr Zenekar énekesnője, akik frenetikus koncertet adtak a Csopak napok keretén belül.

Eredetileg apáca szeretett volna lenni, de végül mégis az énekesi pályafutást választotta, miután megnyert egy középiskolai Ki Mit Tud-ot. Viki kedvessége, mosolya, csicsergő hangja egyből levett a lábamról. Ezért is volt érthetetlen számomra, hogy miért apácának készült. Persze az ember gyerekfejjel sok minden szeretne lenni, így volt ezzel ő is. A zenei világ nagy örömére végül énekesnő lett.

–Annak idején átjáró ház volt a mi otthonunk, nyaralónk, mert bátyám Flipper Öcsi egy elég bohém figura volt, akinek nagyon sok ismerőse, barátja volt. Mindig jöttek hozzánk vendégségbe, nagy főzések, hangoskodások, és persze zenélések voltak. Valahogy az én lázadásom akkor az volt, hogy inkább visszavonultam a saját világomba. Ekkor ötlött fel bennem, hogy apáca leszek. Aztán az idő haladtával, mint minden rendes kislányban, bennem is megfogalmazódott az a vágy, hogy majd gyereket, családot szeretnék – kezdte Viki a koncert előtt, amelyen több százan voltak Csopakon, rengetegen énekeltek és táncoltak, igazi rock and roll party volt a nagyparkolóban.
Tizennégy éves korában belevéste az ágya felett a lambériába, hogy „én énekesnő akarok lenni”, de mindezt annyira szégyellte bátyja, Flipper Öcsi előtt, hogy ezt le is ragasztotta egy matricával, hogy senki ne lássa, ez az ő saját titka. Tizenévesen, amikor hazajött az iskolából a tükör előtt énekelt, eljátszott azzal a gondolattal, hogy ismert énekesnő lesz. Később találkozott Novai Gáborral, aki meghallgatta, látott benne fantáziát, folyamatosan biztatta, így vált valóra az álma, befutott énekesnő lett.

Fotók: balaton.vehir.hu

A zenekar 2003-as fennállása óta terjeszti a retro tanait, dalaikat az elmúlt 50 év hagyományai alapján alkotják. A nemegyszer régi slágereket korhű, progresszív feldolgozásban játszó együttes Novai Gábor vezetésével indult útjának, első lemezük az Engem nem lehet elfelejteni címet kapta. Állandó házi zenekara volt a Banánhéj, avagy túlélni Bagi-Nacsát című tévéműsornak. Megalakulásuk 5. és 10. évfordulóját ünnepelve nagyszabású koncertet adtak a Művészetek Palotájában a Honvéd Férfikar közreműködésével. Az együttes jövőre lesz tizenöt éves, gyaníthatóan ismét kellőképpen megünnepelve a jeles évfordulót.

Vikinek tudjuk jól, hogy a Balaton a riviéra, ezt többször el is énekelte az elmúlt évek során, természetesen Csopakon is elhangzott az ismert sláger. –Tavaly a kisfiammal, Ádámmal nagyon sokat jártunk ide az északi partra nyaralni, mely nagyon kedves a szívemnek, beleértve Csopakot is. Örömmel jöttünk ide most zenélni, tiszta, rendezett település, kedves, vendégszerető emberek lakják. Ugyanakkor szeretünk a déli partra is járni, hiszen Ádám nagymamája ott lakik. Ő Zamárdiban tanított annak idején, édesapám is odajárt iskolába. Kedves emlékek kötnek a Balatonhoz, nagy örömmel látom a közösségi oldalakon, hogy egyre többen posztolnak a Balaton-partról.
Vikinek szinte nincs olyan nap, hogy ne jutna eszébe, a fiatalon elhunyt testvére, Flipper Öcsi. Tovább őrzi a szívében az emlékeket. Nagy öröm számára, hogy az emberek nem felejtették el a dalait, a hangját. Melegszívű, jóérzésű ember volt, olyan speciális humorral, ami csak rá volt jellemző. Szendi Péter

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!