Kontrát Károly: Nem véletlen, hogy nagyon sokan szeretnének csopakiak lenni és itt élni

balaton.vehir.hu 2017. 08. 15. 23:09

Mondta a térség országgyűlési képviselője a Balaton-parti település hagyományos ünnepi fogadásán kedden este.

Dr. Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen kiemelten beszélt arról, hogy Csopak fejlődése töretlen, amit a jövőben is, mint a térség országgyűlési képviselője támogatni fog. A település a Balaton egyik gyöngyszeme, ezért is nem véletlen, hogy nagyon sokan szeretnének csopakiak lenni, itt élni, az ország számos pontjáról költöznének ide nagyon szívesen.

Kontrát Károly

 Majd Ambrus Tibor köszöntötte a vendégeket:

Kedves Vendégeink, Hölgyeim és Uraim,
Civil szervezeteink meghívott tagjai, Támogatóink,
Képviselő Társaim, Bizottsági Tagjaink,
Kedves Kollégák, Kedves Barátaim!

Nem lehet név szerint megemlíteni mindenkit, de az biztos, hogy idén is azok vannak itt ma este, akik az elmúlt időben sokat tettek Csopak fejlődéséért. Bár sokan vagyunk, de még többen lehetnénk, hiszen örömmel mondhatom, egyre többen vannak, akik segítenek, és tesznek azért, hogy ez a település szebb, biztonságosabb, békésebb otthonunk legyen.

Ambrus Tibor

Önök ma a hely szűke miatt itt nem lévőket is képviselik és kérem Önöket, mint ahogy a Csopak Televízió nézőit is, hogy köszönetemet adják át azoknak, akik ma nem tudnak itt lenni, adják át azoknak, akiknek személyesen nem tudom megköszönni. Hiszen Csopak fejlődésének nem a Képviselő-testület a záloga, hanem Önök. És meggyőződésem, hogy kevés településen van ennyi közösségért dolgozó, tenni akaró polgár. Ezért is tartunk itt és erre polgármesterként őszintén büszke vagyok. Példaértékű az a munka, amit Önök végeznek azért, hogy Csopak hírneve az országon belül és kívül is még nagyobb legyen, és mi pedig valóban itthon érezzük magunkat. Kérem Önöket, továbbra is vegyenek részt közös otthonunk, közös jövőnk építésében, legyünk büszkék csopakiságunkra.

-Nem vagyunk könnyű időszakon túl, de a jövő sem ígérkezik könnyűnek. Nehéz döntések előtt állunk, olyan döntések előtt, amelyek hosszú távon határozzák meg településünk fejlődését, színvonalát. Olyan nehéz döntések elé nézünk, amelyek láthatóan még testületünket is megosztják. Sokkal nagyobb szükség lesz az összefogásra, a nyílt, őszinte beszédre, a tárgyilagos vitákra, amelynek eredményei az olyan döntések, amelyek Csopak további fejlődéséhez fognak vezetni. Összefogásra van szükség, mert a széthúzás még soha nem vezetett jóra.
Egy ilyen kis településen a falu valóban maga kormányozza önmagát és mindenki hozzá tehet egy keveset a jövő megalapozásához. Mindenki felelős kicsit a közösség boldogulásáért. Ez jelenti a fejlődést, hogy Csopak ne csak legyen, hanem épüljön, fejlődjön, szépüljön továbbra is. A mi érdekeinket, a mi saját csopaki érdekeinket csak mi képviselhetjük és ebben csak saját magunkra számíthatunk. A mi célunk, az én célom, hogy ne gyengüljünk, hanem erősödjünk, egy öntudatos, gazdaságilag gyorsan fejlődő község maradjunk - fogalmazott a polgármester.

 

-Itt szeretném megköszönni Kontrát Károly országgyűlési képviselő úrnak a segítségét, mellyel sok száz millió forint támogatással fejleszthetjük településünket. Kiváltságosak vagyunk mi csopakiak, hiszen nekünk ez a csodás település nem csupán lakóhelyünk, hanem otthonunk is. De ez nemcsak büszkeséget jelent, hanem kötelez is. Kötelez ennek a csodálatos településnek a közös építésére, az összefogásra és a békességre - fogalmazott a polgármester.

 

A beszédet követően került sor a kitüntetések átadására. Előtte azonban az életmentő fiúk tettét méltatták: Emlékezhetünk tavaly a kemény télre és az újságok is foglalkoztak vele, hogy néhányan Csopaknál kimentettek egy hölgyet a befagyott Balatonból. És, hogy milyen az élet, a hölgy éppen azért esett a vízbe, mert egy hőforrásnál nádat próbált berakni a lékbe, hogy megóvja az embereket attól, hogy a fagyos vízbe essenek. A hölgy egyébként a Nők a Balatonért Egyesület tagja és a szervezet egyik programján vett részt. Az ott korcsolyázók közül négyen – 2 csopaki és 2 paloznaki – azonnal szó szerint életük kockáztatásával a segítségére sietett. A történetet olvashatták újságból, internetről, nem kívánom külön részletezni. Úgy döntöttem, hogy életmentő kitüntetésre javasolom őket. Javaslatomat támogatta Czeglédi Ákos paloznaki polgármester is és Kontrát Károly képviselő úr is rögtön mellénk állt. Amikor jeleztem nekik, nem is értették, hogy miért terjesztettem fel őket, hiszen nem ezért tették, csak kihozták a hölgyet a jeges vízből. Én úgy gondolom, pont ezért érdemlitek meg. És, hogy miért most nyáron? Egy ilyen kitüntetést nem könnyű megkapni, hiszen a kormányrendelet szerint írásban kellett javaslatot tennem Kormánymegbízott úr felé, aki megvizsgálta és egyeztetett az illetékes Megyei Rendőr-főkapitánysággal. Ők is egyetértettek vele, majd a Kormánymegbízott a helyi önkormányzatokért felelős miniszternél írásban indítványozta a kitüntetést. A Minisztérium megvizsgálta és a Miniszter adományozásra a Kormánynak előterjesztésben tett javaslatot. Az emlékérmet a Miniszter vagy az általa kijelölt állami vezető adja át, állami vagy nemzeti ünnep rendezvény keretében. Itt szeretném elmondani, hogy augusztus 17-én a Belügyminisztériumban az Állami Ünnep alkalmából rendezett ünnepségen Életmentő Emlékéremmel kitüntetik Látos Jenőt, Németh Balázs csopaki lakosokat, valamint Slemmer Ábel és Kövesi Balázs paloznaki lakosokat.

Úgy gondolom Csopak lakossága nevében köszönöm meg ezt a helytállást, amit tanúsítottatok és én személy szerint is nagyon büszke vagyok rátok. Állami kitüntetéseteket megérdemlitek, és ahhoz őszintén gratulálok!

Csopak életében a sport, a sportolók mindig nagy szerepet játszottak – jó magam is fontosnak tartom – és mindig elismerjük a teljesítményüket. Így tettük tavaly is Monostori Barnával, aki vívásban a Diákolimpián lett első helyezett. Barna idén tovább folytatta a jó szereplést és idén korosztályában országos bajnok lett. Gratulálunk neki és családjának. Sport karrierjében további fényes sikereket kívánok!
Külön büszkeség, hogy egy ilyen kis település sportolója ér el ilyen eredményeket.

Ambrus Tibor, Tóth Gyula és Gábor Farkas

S, ha már a sportnál tartunk, szeretném megemlíteni a Csopaki Hullámtörők Taekwon-do Klubot. Magyarországon 44 bejegyzett Taekwon-do Klub működik, 2011. októberében egy maroknyi létszámú csoport kezdett el takwon-do technikát tanulni iskolánk tornatermében Gábor Farkas 2 danos takwon-do mester irányításával. Nem voltak sokan, de az állhatatos munka, a kitartás és a hit végül meghozta azt a sikert, amelynek eredményeként elmondhatjuk, hogy Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő Taekwon-do Klubja a Csopaki Hullámtörők. Mára már az utánpótlást jelentő Start Csoport tagjait is beleértve mintegy 60 főt számlál a klub, működését a Csopak FC-n belül önállóan végzi. Az elmúlt 5 évben a Klub 18 versenyen indult, ebből 8 Veszprém megyei, 4 országos és 6 nemzetközi verseny volt. A 18 versenyen 41 alkalommal állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára, 40 ezüstérmet és 28 bronzérmet szereztek. Ifjúsági erőtörés valamint gyermek kategóriában immár 2 magyar bajnokkal is büszkélkedhet a csapat.
Képviselő-testületünk ennek elismeréseként Csopakért Emléklapot adományoz Gábor Farkas edző úrnak.

Gábor Farkas

Gábor Farkas nemcsak edző, tanító is. Az elmúlt évtizedekben felhalmozott tapasztalatát, kiemelkedő tudását hitelesen, közvetlenül és személyre szabottan adja át a tanítványainak, miközben mind a gyermekekkel, mind a felnőttekkel szoros, baráti kapcsolatot alakít ki. Többször hangsúlyozta, hogy nem versenyistállót, hanem csapatot épít, ahol a gyakorlás, az egymás segítése és a közösséggel szembeni alázat az első az egyéni érdekekkel szemben. Persze ezek mellett versenyeken is megmérették magukat és hallhattuk nem is akármilyen eredményességgel.

Az előbb említettem, hogy a Taekwon-do Klub a Csopak FC keretein belül működik. A Csopak FC 2004-ben alakult, azóta fogja össze a csopaki sportéletet és ennek meghatározója a csopaki futball klub. Akinek van a családjában vagy az ismeretségében valóban megszállott focista, az tudja, hogy mekkora lemondással jár a család részéről is, hogy szinte minden vasárnap szó szerint feláldozva a szabadidejét, meccsekre jár. A Csopak FC színeiben focizni nemcsak öröm, hiszen a megfelelő körülmények biztosítása mellett is vannak sikerek, de vannak hullámvölgyek is, van, amikor bajnokok lettünk, van, amikor a középmezőnyben végzünk. Ez sok-sok körülmény mellett az állandóan változó játékos állományon is múlik. De van egy valaki, aki az első perctől az Egyesület focistája, bár megpróbálták, de soha nem ment el más csapathoz és településünket, Csopakot képviselte közel 300 mérkőzésen. Képviselő-testületünk az elismerésen kívül Csopakért Emléklapot adományoz Dudás Máténak.

Kocsis Miklósné

Képviselő-testületünk Csopakért Emléklapot ad Kocsis Miklósné részére. Nagyon szép méltatást kaptunk, engedjék meg, hogy ezt szó szerint felolvassam:
Régi Balatonkövesd-Csopaki család leszármazottja, akinek a „haza” egyet jelentett és jelent a felmenőktől örökölt Ház-zal, kerttel, szőlővel, dűlőkkel, régi jó szokásokkal, a Balatonnal. Az örökség nem választás dolga, hanem sokszor szent teher, amelyet az ember a nehéz korokban is megőriz.
Így őrzött és őriz közöttünk az egész közösség számára példamutató módon, örök emberi értékeket szerényen, de határozottan Kocsis Miklósné.
Ennek legfőbb színtere a Református Egyház, amelynek presbitere, köztiszteletben álló, tekintéllyel bíró személyisége. Az önkéntesség számára nem divat-fogalom, hanem mindennapi gyakorlat, legyen szó rendezvények szervezéséről, vendégek fogadásáról, ügyes bajos dolgokról.
A Kossuth utca nélküle nem lenne Kossuth utca, megtalálja a szót időssel és fiatallal, van jó szava a beteghez, a keseredetthez, mély és megpróbált hitével erősíti a rászorulókat, „Együtt örül az örülőkkel és együtt sír a sírókkal”, ahogy a Biblia mondja.
Érdekli és tudja a falu dolgait, a sikereknek örül és hangot ad, és ha valami nem úgy menne, mint ahogy kellene, bízik a fiatalokban, hogy biztosan tudják, merre van a helyes irány a település érdekében.
Adja meg a Mindenható, hogy még sokáig járhasson közöttünk, bátorítson és erősítsen minket egy élet példájával.

Tóth Gyula, Ambrus Tibor és Gyarmati Lászlóné

Képviselő-testületünk Csopakért Emléklapot adományoz Gyarmati Lászlóné részére. Gyarmati Lászlóné a Nyugdíjas Klub tagjaként minden rendezvényen lelkesen tevékenykedik főzésben (Csülkös ételek versenye, Férfi nap, Madarak és fák napja, klub délutánok), lelkes tagja a Country tánccsoportnak. Jelentős szerepet vállalt a kultúrcsoport minden rendezvényén, legyen szó versmondásról vagy farsangi mulatságról, ahol tanúi lehettünk remek humorú szerepjátszásainak is. Minden programunkban lehet számítani a munkájára. A ma már tradicionális Asszonyfarsang meghatározó szereplője.

Kenyeres Gyuláné

Képviselő-testületünk Csopak Községért Érdeméremmel fejezi ki köszönetét Kenyeres Gyulánénak. Kenyeres Gyuláné, Borika, oszlopos tagja a Nyugdíjas Klubnak. Komoly szerepe van a Közép-Dunántúli Regionális Nyugdíjas Találkozó és a csopaki Idősek Napja lebonyolításában. Töretlen lelkesedéssel látja el a Klub gazdasági feladatait, a csopaki idősekért végzett több éves munkája alapján javasoljuk a kitüntetésre.

Frick Attila

A következő kitüntetettünk egy civil szervezet, Csopak Községért Érdemérmet kap a 40 éves fennállása alkalmából a Sáner János Kertbarát Kör. A Sáner János Kertbarát Kör 1977. január 10-én alakult meg 25 fővel. Alapító tagjai, középkorú munkás, paraszt értelmiségi emberek voltak. A teljesség igénye nélkül az alapító tagok között volt: Király Árpád, Király Lajos, Grósz József, Kenedy zoltán, id. Rezgő Jenő, id. Csalló Jenő, Balassa Benő, Dobson Ferenc, id. B. Tóth István, Vass István, Jutasi Sándor és Neje, Jáger Ferenc, Molnár Gábor, György László.
Közös volt bennük a kert, a szőlő és a bortermelés szeretete. A tagság jelenlegi létszáma 50 fő. A hagyományos kertészkedés a település jellegénél fogva pázsitos, virágos díszkertté változott. A tagság 1/3-a foglalkozik szőlő és bortermeléssel. A szervezet rendszeresen részt vállal a helyi hagyományteremtő rendezvényeken, szakmai előadásokat szerveznek, a falutakarítási napokon 2007-től a „rizling tanösvényt” tisztítják, kaszálják. Segítettek a műveletlen, beteg szőlők, parlagfüves területek felderítésében. Metszés bemutatókkal, növényvédő szerek alkalmazásáról tartott előadásokkal tájékoztatják az érdeklődőket. A Kertbarát Kör működése töretlen, pártsemleges barátok, családok közös egyesülete. Az érdemérem kitüntetést szeretném átadni Frick Attilának a Sáner János Kertbarát Kör elnökének.

 

Béndek Edit

A bevezetőben említettem ezen a nagyon meleg, forró nyáron a dolgozóinknak a példás helytállását. Megmutatkozik a sok elismerésben és itt kell megemlítenem, hogy az elmúlt években, amióta bevezették a strandok minőségét mutató Kék Hullám Zászlót, mindig a maximális eredményt idén az 5 csillagot érte el, amelyet a balatoni strandok közel 1/10-e kap csak meg. Kis élccel és büszkeséggel szoktam mondani, hogy Budapest felől érkezve az első 5 csillagos strand, amivel találkoznak a vendégek. Ez nem valósulhatott volna meg a gazdasági ágazat és a strand dolgozóinak áldozatos munkája nélkül, ami idén valóban a hihetetlen tömegeknél még fokozottabb igénybevételt jelentett. A csopaki strand a településünk meghatározó eleme, a turisták nagy része strandunkért látogat hozzánk, választ itt szállást. Mondhatjuk és ezt statisztikák, felmérések, közvélemény kutatások is igazolják, hogy az egyik legkedveltebb strand a Balatonon.
Megemlíthetem azt is, hogy Csopak egy vállalkozó Önkormányzat és a költségvetésnek a strandunk komoly százalékát teremti meg, ami további fejlődésünk záloga. Örömmel szeretném mondani, hogy az elmúlt évek áldozatos és kiemelkedő munkájáért a Képviselő-testület Csopak Községért Érdeméremben részesíti Béndek Edit strandgondnokot.

Az est során a meghívottak Fülöp László mesterszakács ételösszeállítását kóstolhatták meg, a jó hangulatról a Rulett Együttes gondoskodott a Csopaki Üdülőfalu és Kemping ősfái alatt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!