Azért, hogy tovább szóljon Csopak lelke a harangból

balaton.vehir.hu 2017. 08. 08. 20:10

Mondta Baska Barbara a 20 éves Csopaki Művésztelep, 20. jubileumi kiállításán és az azt követő jótékonysági árverést megelőzően.

 

Ambrus Tibor polgármester köszönetet mondott az elmúlt húsz év művészeti tevékenységért a szervezőknek és jelen lévő fiataloknak, akik nem kis mértékben öregbítették Csopak jó hírét hazánkban és szerte a világban. Kihangsúlyozta, hogy az elmúlt két évtizedben számos barátság, szerelem, házasság gyermekszületés követte a művésztelepen eltöltött követő időszakot, az időközben felnőtté vált művészek között.

 

Baska Barbara azt is elmondta, hogy az elmúlt húsz év alatt közel ezer fő fordult meg az alkotói táborokban, hazánk minden tájáról érkeztek, és szinte az egész világból érkeztek magyar származású gyermekek a festői Csopakra.
A keddi nap azért is volt különleges, mert a jótékonysági árverésen a Művésztelep diákjainak, legszebb munkáira licitálhattak résztvevők. A licitálást pedig nem más, mint a népszerű Gönczi Gábor műsorvezető vezette, hihetetlen közvetlenséggel és nem kevés humorral megspékelve.

 

Összesen 39 alkotás került „kalapács” alá, mindegyik alkotás egységesen tíz ezer forintos kikiáltási áron, ötezer forintos licitemeléssel. Szerencsére mindegyik kiválasztott alkotás gazdára talált. Volt olyan, hogy egy-egy mű 35-30-25 forintért kelt el, de az egyik alkotás a kikiáltási ár tízszereséért, százezer(!) forintért talált új tulajdonosra. Összesen 685 ezer forinttal járulnak hozzá a szervezők a Csonkatorony új harangjának elkészítéséhez!
A 20 éves csopaki művésztábort a Baska-Rényi művészdinasztia alapította és vezeti a csopaki nádfedeles házukban. Rényi Katalin festő és grafikusművész sok évtizedes egyetemi tanári tapasztalatait adja át a művésztelep vezetőjeként, a grafikusoknak, divattervezőnek, festőnek, filmesnek, fotósnak formatervezőnek, építésznek szól a nyári tábor a legjobb tanárok- művészek-alkotók vezetésével.

 

 Baska Barbara

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!