Iskolásokat „mentett ki” egy kutya a Balatonból

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: Vermes Tibor 2017. 07. 28. 16:21

A tanév utolsó napjaiban a Csopaki Református Általános Iskola diákjainak a település jóvoltából lehetőségük nyílt részt venni egy új, preventív jellegű programban, melynek célja, hogy a gyerekek a nyári szünidőben biztonságosan strandolhassanak.

-A kutyás vízbiztonsági tréninget azzal a céllal hoztam létre, hogy a gyerekek megfelelő ismeretek birtokában képesek legyenek magukat, családjukat és társaikat biztonságban tudni a vízparton és a vízben egyaránt. A megelőzés számomra elsődleges fontossággal bír ebben a témában. A program lényege, hogy a kutyával együtt, tapasztalati úton tanítjuk meg a strandolás szabályait egy interaktív, vicces és érdekes kontextusban – nyilatkozta Kottek Petra, aki 2003-ban a csopaki strandon vállalt nyári munkát vízi mentőként, amit természetesen egy komoly képzés előzött meg. Azóta kereste az utat arra, hogy milyen eszközökkel lehetne a gyerekek számára életre szóló ismereteket nyújtani a nyílt vízi strandolás szabályaival kapcsolatban.

Kotek Petra és Aqua (Fotó: Vermes Tibor)

-Nekem ez az, ami a mindennapjaimat és a munkámat jellemzi, megtalálni az adott helyzethez, az adott feladathoz megfelelő belső hajtó erőt, utat mutatni, hogy máshogyan ugyan, de eljussunk a kitűzött célig. Ebben a szellemben igyekszem tanítani a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, és ebben a szellemben hoztam létre egy olyan programot, mely ember és állat kölcsönös megbecsülésére épül.
Petra fontosnak tartja, hogy a gyerekek ismerjék a partot, a különböző vizek és természeti jelenségek tulajdonságait, váratlan veszélyeit. Kiemelten foglalkoznak a strandolás szabályaival, az esetlegesen előforduló problémákkal, és nyújtanak megoldási technikákat a részükre. A kutya, mint a motiváció és a figyelemfelkeltés eszköze van jelen, részt vesz a feladatokban, és élményt nyújt. Ezt bizton állíthatom, hisz nagyon sok gyerek alig várta, hogy „kimentse őket” a Balatonból, Aqua az újfunlandi kutya.
-Hiszem, hogy ha a gyerekek egy megfelelően motivált és személyes élményekben gazdag program részesévé válnak, akkor vészhelyzetben az emlékeiken keresztül könnyebben találnak megoldást akár önmaguk, akár társaik segítségére.
A csopaki általános iskolás diákok több csoportban, egy délelőtti program keretében vehettek részt ezen a programon. A foglalkozások végén azt is megtapasztalhatták néhányan, hogy milyen, amikor egy képzett vízimentő kutya érkezik értük, mint bajba jutottakhoz. Vidám és rendkívül hasznos délelőtt volt ez számukra. -Külön köszönet szeretném kifejezni Ambrus Tibor polgármesternek, Béndek Edit strandvezetőnek, ifj. Tislér Géza református lelkésznek, az iskola fenntartójának, valamint az intézmény vezetőségének és pedagógusainak, hogy a gyerekeknek ezt lehetővé tették. Célunk, hogy az Aqua&Sonar CODE vízbiztonsági tréningje minél több gyerek számára elérhető legyen ezen a nyáron. Reméljük, hogy a program eléri célját és örömteli, gondtalan strandi élményekkel kezdhetik meg a diákok szeptemberben az új tanévet – hangsúlyozta Kottek Petra, aki ezen kívül fejlesztő terápiás kutyafoglalkozásokat is tart gyerekek részére.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!