Csopak bora címmel újabb kiállítás nyílt a Csopak Galériában

balaton.vehir.hu 2017. 07. 22. 21:26

Szombaton délután Bihari Phul Levente festőművész és Bihari Phul Andrea (Ynda) festményeiből nyílt kiállítás a Csopak Galériában. A tárlatot Vasvári Zoltán művelődéstörténész, etnográfus nyitotta meg.

Vasvári Zoltán (b.), Bihari Phul Andrea és Bihari Phul Levente

-A kiállított festményeken a borásza, a szőlőültetvények, régi pincéket láthatunk, csupa olyan alkotás, ami ezer szállal kapcsolódik Csopakhoz és a borászathoz – mondta Vasvári Zoltán. Azt is elmondta, hogy az alkotóhoz, „Levihez” közel évtizedes szakmai és baráti kapcsolat fűzi, hiszen az alkotó nem csak a festményein kapcsolódik a borászathoz, hanem személyesen is bejárta hazánk borvidékeit azért, hogy össze tudja hasonlítani a Csopakon termelt Olaszrizlinget a más tájakon termelt Olaszrizlingekkel. Az alkotások zöme nagyon régi fákra, olajfestékkel készültek, azok gondosan megtervezett, szinte hiperrealista módon ábrázolják a régi csopaki pincéket, egyéb épületeket és portrékat. Vasvári többször idézett Hamvas Béla: A Bor filozófiája című írásából és híres magyar írók, művészek gondolatiból a borászattal, a borral és a szőlővel kapcsolatban.
Bihary Phul Andrea, Ynda rendhagyó módon törött kerámialapokra fest, rendkívül szuggesztív módon afrikai, ezen belül is Dél-szudáni menekülteket, akik saját hazájukban lettek földönfutók. Azt mondja, hogy szereti a hatalmas szemeket és szájakat, mert azok nagyon szuggesztíven hatnak. A 11 darabos sorozatából most kettőt állított ki Csopakon, de szeretné az egész sorozatot egyszer majd egyben bemutatni. A rész keretezés is tökéletesen illeszkedik a témához, sugározva az elkapott pillanat jelentőségét és nyitva hagyja az ábrázoltak további sorsát.
A kiállítás megtekinthető a Csopak Galériában (Csopak, Kossuth L. u. 53.) A művelődési intézmény nyitva tartási rendjében 2017. augusztus 8-ig.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!