IV. Pannon Pálinka Fesztivál és borlovagok avatása Csopakon - képgalériával

balaton.vehir.hu 2017. 07. 06. 23:28

A település hagyományos rendezvény nyitó napján, csütörtökön átadták a Pannon Pálinka Fesztivál fődíját, a Pannon Superior elismerést a Fortissimus Spiritus díjat a régió legjobb pálinkájának a Csalló Pálinka Manufaktúrának a fürtös vadmeggy pálinkának. Csopak Község 2017. év bora elismerést Győri Imre csopaki lakos kapta 2016-os olaszrizling boráért, a 2017. év borásza pedig Jásdi István lett.

Csalló Jenő elmondat, hogy 2017-ben összesen 143 pálinka és párlat érkezett a regionális megmérettetésre, amelyet szakmai és társadalmi zsűri minősített.

Csalló Jenő

Béli Géza a Pannon Pálinka Fesztivál versenyigazgatója elmondta, hogy mára a csopaki rendezvényt a szakma az ország 6 legfontosabb eseményei között tartja számon. A háromnapos gasztro-kulturális rendezvény díszvendége Hajdúnánás városa, amely település szintén tagja a Városok- Falvak Szövetségének, így kerültünk Csopakra – mondta Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere. A rendezvényen bemutatjuk gasztronómiai kínálatunk és a kézműves termékeinket is. 2012 óta fejlesztjük a 19 ezer lakosú városunk saját növény és állattenyésztését. Biogazdálkodást folytatunk, az állattenyésztésen belül pedig, racka, mangalica, bivaly és szürkemarha is megtalálható, mintegy ötszáz helyi lakosnak adunk munkát fogalmazott a polgármester.
Tóth Imre a hajdúnánási önkormányzat szakmai referense hozzátette, hogy Csopakon ízelítőt nyújtanak a szalmakalap az „Arany szalma városa” és egyéb bőrdíszes áruk bemutatójából, kézműves söreikből, csütörtökön mangalica gulyást készítettek, pénteken pedig szürkemarha pörköltölt fog rotyogni az üstben, mindenhez a saját bio zöldségeket használják.

Nagy Sándor (balról), Kecze István és Szólláth Tibor

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

A Balatonfüred Csopak Balatonvin Borlogarend újabb három taggal bővült: Nagy Sándor, Kecze István (Kisújszállás polgármestere) és Szólláth Tibor (Hajdúnánás polgármestere).
A részletes eredmények a későbbiekben!
További programok:
2017. július 7. (péntek)
20.00 Fekete Lakkcipők (Komár László emlékzenekar) koncert
2017. július 8. (szombat)
10.00 órától Parti Ulti Party (helyszín: Strand nyugati felén)
20.00 Csopak Demizson Allstars koncert
A rendezvény ideje alatt Hajdúnánás helyi gasztronómiai értékei kerülnek bemutatásra.
Helyszín: Csopak Fürdő utcai parkoló

A Pannon Pálinkafőzők Egyesülete negyedik alkalommal rendezte meg június 30-án a Pannon Pálinka- és Párlatversenyt Csopakon.
A Pannon Pálinka és Párlatverseny fővédnöke Dégi Zoltán a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, védnökei Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és Ambrus Tibor Csopak község polgármestere voltak. A verseny elnöke Csalló Jenő a Pannon Pálinkafőzők Egyesület elnöke, a versenyigazgató és egyben a zsűri elnöke Béli Géza a Pálinka Nemzeti Tanács elnökhelyettese.
Versenykategóriák: almatermésű gyümölcsök, csonthéjas termésű gyümölcsök, erdei, vad és bogyós gyümölcsök pálinkái és párlatai, szőlő és törköly, bor- és seprőpárlat, ágyas pálinkák.
A versenyen 33 induló 142 mintával nevezett.
A minták zsűrizését országos, minősített bírálók végezték. Az eredményhirdetés 2017. július 6-án lezajlott.
A minták közül 33 bronz, 83 ezüst és 16 arany minősítés született. Az arany minősítések közül a legjobbak champion minősítéssel lettek kiemelve.
Champion díjak:
Becskereki Tamás konkordia szőlő párlata
Csalló Pálinka Manufaktúra Kft szeder pálinkája
Csalló Pálinka Manufaktúra Kft fürtös vadmeggy pálinkája
1 Csepp Pálinka Kft birs pálinkája
Czetis Ház magyar kajszi pálinkája
Simon Csaba cabernet sauvignon törköly párlata
Kiss Tibor málna párlata
Zimek Pálinka Manufaktúra Kft szőlő és kései meggy vegyes pálinkája
Több különdíj is kiosztásra került.
Különdíjak:
Pannon Pálinka- és Párlatverseny legjobb bérfőzető magánszemélye: Szukopné Hartmann Marianna
Pannon Pálinka- és Párlatverseny legjobb bérfőzdéje: Badacsonyi Pálinkaház Kft
Pannon Pálinka- és Párlatverseny legeredményesebb kereskedelmi főzdéje: 1 Csepp Pálinka Kft
NAV Veszprém Megyei Igazgatóság különdíja Simon Csaba veltelini szőlő párlata
Csopaki Önkormányzat különdíja Reneszánsz Pálinkaház érlelt muskotályos szőlő pálinkája

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!