Rosta Marian festményiből nyílt kiállítás a Csopak Galériában

balaton.vehir.hu 2017. 07. 02. 19:27

A vasárnap nyílt tárlatot Cserháti Ágnes a Magyar Festészet Napja Alapítvány szóvivője, televíziós műsorvezető nyitotta meg.

Cserháti Ágnes műsorvezető és az alkotó kapcsolata még az „Ablak” című televíziós műsorra nyúlik vissza, hiszen több évtizeden keresztül Rosta Marian volt a Fővinform vezetője,  „hangja”. Arra a kérdésre, hogy létezik e női vagy férfi festészet – nem tudom, de én az egyetemes festészetben hiszek – válaszolta Rosta Marian.

Rosta Marian (balra) és Cserháti Ágnes

-A látás és a mozgás öröme adatott meg számára, amelyek tükröződnek az itt kiállított alkotásokon is. fogalmazott Cerháti Ágnes.
Az alkotót közel 42 éves kapcsolat fűzi Csopakhoz, s az egyik festményét, amely a Phul
malom egy részletét ábrázolja, felajánlotta a településnek s egyúttal megköszönte a kiállítási lehetőséget Ambrus Tibor polgármesternek.
Azt is megtudtuk az alkotótól, hogy közel negyven év után kanyarodott vissza a képzőművészethez, a festészethez, ami letagadhatatlanul tükröződik a festményeken, hiszen az egyik szakmája építészmérnök, aminek hatására is gondosan és nagyon alaposan megszerkeszti a képek perspektivikus ábrázolási módját, kínosan ügyelve a színharmónia összhangjára is az alkalmazott színekkel. A csopaki az ötödik önálló kiállítása, legközelebb az érdeklők Budakeszin találkozhatnak műveivel. Rosta Marian összesen 63 darab 135x50 centiméteres farostlemezt vásárolt, aminek a java már „betelt” fogalmazott.
Rosta Marian mestere Filp Csaba DLA Munkácsy-díjas festőművész.
Az est során Kolosszár Csilla pánsípon és Kenyeres Gábor szaxofonnal lépett fel.
A tárlatot az érdeklődők július 19-ig nézhetik meg a Csopak Galéria (Csopak, Kossuth u. 53.) nyitva tartási rendjében.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!