Guden vitéz feltámasztása avagy a kétfarkú oroszlán és isteni borok

balaton.vehir.hu Forrás: balatonriviera.hu Fotó: balatonriviera.hu 2016. 10. 25. 13:50

Nincs fennköltebb dolog a nemes fehér bornál, néhány korty után már sokkal szebbnek tűnik a világ. A 2015-ös évjáratból tartottak borbemutatót a Csopaki Kódexhez tartozó borászatok Paloznakon a közösségi házban.

Jásdi, Szent Donát, Söptei, Homola, Petrányi pincészetekben nagyon tudják, hogyan kell jó bort készíteni. Fiatal még a 2015-ös évjárat, de magában hordozza a nagy bor lehetőségét. Ezt Jásdi István is megerősítette. Egyébként ő volt az, aki egy évvel ezelőtt felhívta a figyelmet a Guden-vitéz legendára, mondván, ez a több száz éves történet megérdemelné, hogy turisztikai esemény legyen belőle és lőn. Paloznakon idén már meg is szervezték. Ennek része volt a sétáló borkóstoló szombaton délután a paloznaki közösségi házban, este pedig fenséges borvacsora a Sáfránkertben Ruprecht László séf celebrálásával.
Boros pohárral a kezében az ember soha nincs egyedül – mondta Jásdi István és tényleg. Alig hogy beléptem a borkóstolóra, mindjárt jó barátokra leltem, ott volt ezúttal vendégként Both Gábor és felesége. Azután Söptei Zsolt neves csopaki borász körül tömörülő nagyobb társaság fogadott soraiba, velük együtt kóstoltam a Varázslatot, ami egy testes és egy könnyed olaszrizling házasítása. Söptei Zsolt elmondta, 2017-től rizlingvariációkban gondolkodnak Balaton Bor, hegybor és dűlőbor kategóriákban. A rizlingen kívül van még más hat fajtájuk is a pincészet palettáján: pinot blanc, szürkebarát, sárga muskotály, chardonay, merlot, kékfrankos. Ezekből három fajtát házasítanak. Már elkészítették a 2015-ös évjáratból a Harmóniát pinot, chardonay, szürkebarát házasításból. Nagy sikere van.
Akárcsak a Szent Donát pincészet Kishegy illetve Slikker borainak. Mind a kettő azonos technológiával készült. A különbség a két borban csak az alapkőzet – ahogyan Fejes Olivér borász elmondta. Nekem a bor vörös homokkő alapkőzetű Slikker nagyon bejött. Lágy és van benne kis krémesség. Ahogy a szakember mondja: kerek, egyensúlyos, komoly komplexitású bor. Persze, a Kishegy is kiváló, mészmárgáról érkezik, ennek köszönhetően intenzív savérzetet ad, illetve sós, ásványos jelleg is tapasztalható benne.
A Petrányi Pincészet kézműves mennyiségben készülő borairól ismert és hogy náluk vörösbor is kapható, ami ritkaság az északi-parton. Mindössze néhány ezret palackoznak a szitahegyi három és fél hektárról, de az kiváló minőségű. Ripka Gergely, aki a pincészetet képviselte a paloznaki kóstolón, elmondta, nagy reményeket fűznek a Csopaki Kódexhez. meggyőződése, hogy egyszer majd a Csopaki Kódexben szereplő kétfarkú oroszlán is olyan erős üzenet lesz, mint például a toscanai borokon a vörös kakas, vagy a keresztbefordított kulcsmotívum a Dél-Franciaország-i palackon, ami évszázadok óta a magas minőség fokmérője. A Petrányi Pincészet a fajtajelleget, a gyümölcsösséget próbálja megmutatni .
Csopak tényleg jó hívószó és a Csopaki Kódex kétfarkú oroszlánjával is kezdünk megbarátkozni. Hiszen ahogyan Jásdi István állítja, a kódex olyan eredet és minőségbiztosítási rendszer, amelynek szigorúságával egyetlen másik sem vetekedhet az országban. balatonriviera

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!