Csopaki interjú a világhírű vitorlázóval

balaton.vehir.hu 2016. 10. 18. 18:56

Ian Ainslie 2007 óta él családjával Csopakon. Felesége Weöres Márta (szintén olimpikon vitorlázó) és két lánya Ainslie Emma és Ainslie Zoé. Dél-afrikai születésű, háromszoros olimpikon vitorlázó, 1997-ben és 2001-ben világbajnok J/22-es hajóosztályban.

- Amikor összeházasodtunk, úgy döntöttünk, hogy nem Dél-Afrikában, hanem itt alapítunk családot, így került Ian is Csopakra. A sport és vitorlázás iránti szeretetét nem adta fel, így a csopaki Kereked Vitorlás Klub színeiben versenyez. Az elmúlt 6 évben a holland vitorlás válogatott sportági vezetőjeként ért el sportszakmai sikereket, a riói olimpián az angolok mögött végezve második legjobb vitorlás nemzetre emelve a Holland csapatot - mondta Weöres Márta.
Mikor ismerkedtek meg?
2004-ben a a 470-es hajóosztályban versenyeztem (kétszemélyes női olimpiai osztály), akkor ismerkedtünk meg és 2007-ben úgy döntöttünk, hogy Csopakon telepedünk le, Emma szülőhelyén, ott ahol nevelkedett és tanult meg vitorlázni a Balatonon.
A holland vitorlás válogatott sportági vezetőjeként mire marad ideje?
A holland vitorlás válogatott sportági vezetőjeként elég sokat kell utazni. Az egyik héten itt vagyok, a másik héten hétfőtől-péntekig Hollandiában, ahol különböző nemzetiségű edzőkkel közösen egyeztetünk, beszéljük meg a technikai és taktikai kérdéseket és már a 2020-as tokiói olimpiára készülünk. Például az elmúlt hetekben a vitorlázók a vizet tesztelték Tokiónál, ami sokkal jobban kiszámíthatónak tűnik a szélirány és egyebek miatt, mint például Rióban. Sokkal könnyebb pályának ígérkezik.
2006-ban Márta, mind a mai napig az egyetlen magyar versenyző, akit meghívtak, részt vehetett a America’s Cup vitorlásversenyen…
Hát az biztos, hogy a világ egyik leglátványosabb versenyei közé tartozik, amit rendeznek, és a győztes dönti el, hogy hol legyen a következő verseny és milyen hajókkal. Óriási a nézettsége és a szponzorok is szívesen támogatják. Mára igazán a tengeri hajózás show-ja lett. Akkor készítettünk „meteotaktiai” előrejelzéseket- kapcsolódik a beszélgetésbe Márta, ami annyit jelent, hogy a meteorológiai előrejelzéseket felhasználva előre elkészítettük az útvonal várható szél és hullám térképét, ami alapján elkészítették a vitorlás különböző formájú, alakú és erősségű vásznait.

2016. október 18-án a kertben, Márta, Zoé és Ian

Ian, beszéljünk a Balatonról, a balatoni vitorlázási lehetőségekről, versenyekről…
A Balaton eléggé speciális fekvésű tó. Az elmúlt évek alatt többször tapasztaltam, hogy nagy vitorlás versenyeken is igen gyenge a szél, ami bizony bármelyik versenyt tönkre tehet, illetve a gyenge szélben igen taktikusan kell vitorlázni. Tagjai vagyunk a csopaki Kereked Vitorlás Klubnak, és ha időm engedi és erős szél van, én akkor szeretek vitorlázni. A Balatonnál türelmesnek kell lenni, amíg megjön a jó szél. (Ebben az évben is dél-afrikai győzelem született szeptember 9. és 11. között a Tihanyi Hajós Egylet által már hatodszor megrendezett Finn Masters European Cup versenyen, így Ian megvédte tavalyi első helyét.) Jó látni, hogy egyre több színvonalas, nemzetközi versenyt rendeznek a tavon. Tehetségesek a fiatal vitorlázók, Érdi Mária vagy akár a Vadnai testvérek, szerintem a 2020-as olimpián már komoly eredményeket érhetnek el, nem véletlen, hogy felfigyeltek a különböző nemzetközi vitorlás szövetségek a fiatalok eddigi teljesítményeire.
Melyek a jövőbeli tervek?
Most a hétvégén Olaszországba utazom. Két olasz vitorlázó meghívott harmadik társnak az egyik olasz bajnoki versenyre, gondolom, rengeteg vitorlás indul majd. Az év végén egy hónapra elutazunk Dél-Afrikába. Cape Town (Fokváros) alatt lakunk egy kis településen és ott csodálatos és erős a szél, hatalmas nagy hullámokkal, amit nagyon szeretek. Aztán majd együtt kigondoljuk, hogy mi is legyen jövőre, de az biztos, hogy 3-4 versenyen indulok a Balatonon és különböző országokban.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!