Elindult a „Zöld Csopak” program

balaton.vehir.hu 2009. 04. 02. 19:27

A környezettudatos hulladékgazdálkodásért tartott sajtótájékoztatót Ambrus Tibor, Csopak polgármestere. Április 4-10 között zöldhulladék-gyűjtő akció.

A polgármester kiemelte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága által kiírt pályázaton több mint nyolc millió forint, vissza nem térítendő összeget nyert el a „Csopak Településért” Közalapítvány. Az elnyert pályázat 600 darab komposztládát tartalmaz, melyek kiosztása megkezdődött a mai napon. Az ingatlantulajdonosok közül már több mint háromszázan jelezték, hogy a hónap közepéig átveszik az ingyenes környezetbarát gyűjtőedényt. További három aprítógépet is bármikor, térítésmentesen bérelhet a lakosság az önkormányzattól. A helyhatóság vállalta még, hogy kialakít egy saját komposztudvart. Az esemény külön érdekessége, hogy az összes reklám kiadványukat újra hasznosított papírra nyomtatták. Az egész településre kiható program célja, hogy elsőként a Balaton északi partján a lakosság teljes körének biztosítani tudják a komposztálás elérhetőségét és annak környezettudatos napi alkalmazását.

A komposztáló láda átvételét aláírásával hitelesíti a tulajdonos, aki köteles legalább 5 évig gyűjteni a zöldhulladékot és vezetni a komposztáló naplót.

Ez csak az első lépés a „Zöld Csopakért” – mondta a polgármester. További terveik között szerepel: a 71-es út és a vasútvonal közötti szakasz parkosítása, a Csonkatorony környezetének parkosítása jelenleg is folyik, csak erre a területre több mint ezer növényt ültetnek ki. Az Örkény és Ifjúsági sétány parkosítása jelenleg engedélyeztetési fázisban van. Külön környezetvédelmi alapot hoz létre az önkormányzat, 600 darab madárodút helyeznek majd ki. Meghirdetik a szép kertek, az arany metszőkés versenyt. Ez utóbbira a legszebben rendben tartott szőlő ültevénnyel lehet majd jelentkezni. A boros pincék minősítésére is várják a jelentkezőket. A településen belül séta és túraútvonalakat készítenek, a gyaloglók és kerékpárosok számára.

Az energia kiszolgáltatottság megelőzése érdekében a helyi iskola fűtését szeretnék átalakítani alternatív fűtésre. Így jelentősen csökkenteni tudjuk a havi egymillió forintos fűtésszámlát – mondta a polgármester. A Forrás Parkban külön ásványvíz-kút kerül kialakításra, mellé ásványvíz palackozót terveznek, melynek hatástanulmánya-tervezése jelenleg is tart.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!