Áldott eszköz, amit itt látok

balaton.vehir.hu 2013. 10. 26. 17:47

Fogalmazott Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, mielőtt szombaton felavatták Hajmáskéren a teljesen felújított Nyitott Kapuk Református Közösségi Házat.

 

A szombati projektnyitó rendezvényen Bikádi László Károly református lelkész köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy egy napon sikerül átadni a megújult közösségi házat és elindítani a „vissza a munkába” projektet is.

 

Köbli Miklós Hajmáskér polgármestere adott tájékoztatást Munkavállalók a Veszprémi Kistérségben címmel. Mint fogalmazott alelnökként is és, mint helyi polgármesterként is tudja, hogy nem könnyű a hátrányos helyzetű embereket „visszaterelni” a mindennapos munka világába. Példaként felhozta, hogy Hajmáskér évente 70-100 fő közmunkást tud foglalkoztatni, de ezzel az induló projekttel tovább lehet enyhíteni a helyi munkanélküliek gondját, későbbi elhelyezkedésüket. Azért is fontos, mert egyre több az idős ember, akiket el kell látnia a társadalomnak és ezt legjobban az egyházakhoz kötődő szervezetek látják el.

 

Bikádi-Varga Emese projektmenedzser elmondta, hogy egy 24 hónapon keresztül tartó, több mint 63 millió Ft EU támogatással megvalósuló közös oktatási és munkahely teremtési programot indítanak. Majd hozzátette: az előttünk álló csaknem 2 évben 30-40 álláskeresőt juttatunk piacképes (OKJ-s szociális gondozó és ápoló) végzettséghez, és az azt követő egy évben Uniós támogatással tovább foglalkoztatjuk őket. Ez a tevékenység Veszprém Megye országos átlag alatti szociális ellátásának problémáit enyhítő program lesz, mely példát ad az egyház társadalmi felelősségvállalásáról.

 

A Társegyházközség Házi Segítségnyújtó Szolgálatát Szanyi Andrea szakmai vezető mutatta be, aki részletesen elemezte, mutatta be az elmúlt két év tapasztalatait, egészen napjainkig.

 

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a nemzeti színű szalag átvágását megelőzően kitért a „a magunkat példának adjuk” választott bibliai idézetre, majd hozzátette: az egyház egyfajta misszionáriusi szerepet tölt be, amikor a templom falai közül kilép az emberek közé, ez is nagyon fontos egyházi küldetés. Áldott eszköz, amit itt látok, diakóniai szempontból is rendkívül fontos a társadalmi küldetés, mondotta. Minden gyülekezetnek ajánlom, hogy merjünk mások sikereinek örülni, jó indulattal és örömmel tekinteni rájuk. Tisztelettel és szeretettel gondolok az itt folyó munkára és Isten áldását kérem a házra és a benne folyó munkára – zárta gondolatait a püspök.

 

A nemzeti trikolort Steinbach József püspök, Kuti Géza esperes és Bikádi László református lelkész vágta át.
A Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközség Veszprém Megye egyik legkisebb, mégis legdinamikusabb gyülekezete, mely a térség legnagyobb szociális szolgáltatójának fenntartója.

 

A projeknyitó alkalmából kiállítást rendeztek a helyi és környékbeli alkotók munkáiból

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!