Egy közgazdász ifjú hölgy, aki inkább a lovakat választotta

balaton.vehir.hu 2012. 03. 18. 16:05

Egyed Zsanett 11 évvel ezelőtt költözött a fővárosból szüleivel a Sólyi-szőlőhegyre.

A három hektáros területen jelenleg hat ló, kettő szamár meg megannyi apró jószág sertepertél a családi birtokon. Az állatok ellátása egész embert kíván az év minden napján, etetni, trágyázni, gondoskodni kell az állományról.
Egyed Zsanett hírportálunk munkatársának beszélt az állatok, kiváltképp a lovak szeretetéről.

Egyed Zsanett

Honnan ered ez a mérhetetlen szeretet a lovak iránt?
-Talán a dédapám habitusát örököltem ő nagyon szerette az állatokat. Két-három éves koromban már lóra akartam ülni, de igazából tíz éves korom óta lovagolok. Kezdetben a XXII. kerületből jártam a nagytétényi lovardába, ahol csodálatos állat és ló szerető emberekkel hozott össze a sors. Tíz éves koromban kaptam az első saját lovat. Sokat versenyeztem, díj ugrattam.
Azért a Sólyi-szőlőhegy és a XXII. kerület között nagy a távolság.
-Édesapám családi örökségének köszönhetően 2001-ben döntött úgy a család, hogy véglegesen vidékre költözünk, megpróbáljuk a saját elképzeléseink szerint kialakítani a birtokot.
Ez mennyire sikerült?
-Ez talán egy soha véget nem érő munkafolyamat, talán egyszer majd be tudom fejezni az istállóm építését és a keménypályás gyakorlópályát, a mostani füves helyett, ami sokkal biztonságosabb. Ez a feladat reggeltől estig egész embert kíván, fizikálisan is próbára tesz.
Hány éves korosztálytól javasolja a lovaglást?

-Meggyőződésem, hogy már 5-6 éves korban érdemes elkezdeni, mert így tudjuk a legkönnyebben megszerettetni az állatot a gyermekekkel, hiszen én minden apró tevékenységbe bevonom őket a felszerszámozástól az etetésig, ismerjék meg a lovat, a ló minden egyes rezdülést csak így alakulhat ki a későbbiekben a ló és lovasa között a teljes harmonizáció, ezt tartom a legfontosabbnak.
Mindamellett, hogy vizsgázott lovas túra vezetői engedéllyel is rendelkezik, négy ló életét szinte a vágóhíd elől mentette meg…
-Volt egy csodálatos asszony: Vera néni, aki mérhetetlenül szerette az állatokat és számos idős lovat vett a „szárnyai” alá, mellette több állatmenhelyet is támogatott, így került hozzám négy ló, azokat most én gondozom.
Hogyan lehetne még jobban népszerűsíteni hazánkban a lovaglást, a lovak szeretetét?
-Nyaranta különböző lovas táborokat szervezünk, amire az ovisoktól kezdve sok diák is jelentkezik, de nagyon jó lenne, ha több pályázati lehetőség lenne a lovas kultúra, lovassport népszerűsítésére is.

A jelenlegi kormány okatáspolitikájában is szerepel a jövőbeni lovaglás oktatása, mint tantárgy.
-Ez bizony nagyon jó lenne, ha valamilyen formában hivatalossá válna, mert amiről én konkrétan tudok, hogy már évek óta Nagytétényben, a lovardában hetente fogadják a különböző iskolák diákjait, akik alternatív tornaóraként lovagolhatnak, tanítják őket. A finanszírozási részleteit nem ismerem, hogy az állam vagy az iskolafenntartó-támogató milyen mértékben finanszírozza a programokat.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!