Diakóniai szolgálat a házi segítségnyújtás szolgálatában

balaton.vehir.hu 2012. 01. 05. 15:31

A református egyház keretein belül elindított házi-segítségnyújtási „intézményről” Vajda Gyöngyi vezető gondozó nyilatkozott hírportálunkna

-Még a tavalyi év végén merült fel a gondolat a szolgálat megszervezésére, amit Bikádi László református lelkész, a Hajmáskér-Sóly Református Társegyházközség lelkésze karolt fel – kezdte Vajda Gyöngyi vezető.
-Különösen fontosnak tartom az időskori, esetünkben 65 év feletti, főleg egyedülálló idősek gondozását, ezzel is hatékonyan megkönnyítve teendőiket a mindennapjaikban – mondta a szociális és családpedagógus -felsőfokú végzettségű vezető.

Vajda Gyöngyi


Jelenleg hol biztosítják a mindennapi segítséget, hány fővel végzik?
-Jelenleg Balatonalmádi, Veszprém, Várpalota és Zirc kistérségekben, 25 gondozóval , mintegy 225 időskorút látogatunk nap- mint nap, tesszük könnyebbé mindennapjaikat.
Ez miben nyilvánul meg?
A napi bevásárlástól, takarítástól, gyógyszerfelíratástól-kiváltásig, ebédhordásig bezáróan végeznek el különböző feladatokat a kollégáink, de legalább ennyire fontosnak tartom a mentális, azaz a mindennapi beszélgetéseket is, hiszen ezek az emberek döntő többsége egyedül tölti napjait.
Gondoltak-e már a működési terület bővítésére?
-Természetesen igen, hiszen már eddig is több településről jelezték Veszprém megyéből, hogy nagyon szívesen igénybe vennék kollégáink szolgáltatásait, de a jelenlegi, hatályos törvények figyelembe vételével a létszámot és a területet negyedévente áll módunkban bővíteni, amit az előzetes bejelentkezések alapján meg is fogunk tenni.

A gazdasági válság idején új munkahelyeket tudtak teremteni, ami igen nagy szó. Miből finanszírozzák tevékenységüket?
-Nem győzöm hangsúlyozni, hogy azok, akik igénybe veszik a napi házi és szociális segítségnyújtást, számukra teljesen ingyenes. A helyi önkormányzatoknak egyetlen fillérrel sem kell hozzájárulniuk, hanem állami, normatív támogatást kap az egyház, amit szervezetünk havi, igazolt elszámolás után kap.
Akik jobban szeretnék megismerni a munkatársakat, mikor és hol nyílik rá alkalom?

-Most január 22-én vasárnap délelőtt 11 órakor a hajmáskéri református templomban istentisztelet keretében bocsátjuk ki a szolgálatba mind a 25 gondozónkat.
Tevékenységüket hogyan tudná a legjobban jellemezni?
-Mivel sajnálatos módon a magyar társadalom egyre jobban elöregszik, az egyház keretén belüli tevékenységünk jelentős gondot vesz le az állam válláról, mindezt elsősorban a hithez közel álló munkatársak kiválasztásával, kollégáim egyfajta diakónusi missziót végeznek, ezért feltétlenül fontos és hasznos küldetésnek érzem mindennapi tevékenységünket.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!