Ripityára tört az Exatlon bajnok szörfje - Szerencsétlenségek sorozata sújtja Bors Máté olimpiai felkészülését

balaton.vehir.hu Forrás: Rápolthy Edit 2021. 02. 27. 10:37

Spanyolországban kezdte volna meg olimpiai felkészülését Bors Máté windsurf magyar bajnok, azonban már az első napon partra kényszerült az Exatlon Hungary bajnoka. A légi szállítás során szörfjének fontos tartozékai törtek össze, majd a lábát kellett összevarrni egy vágás miatt.

A profi szörfversenyzők számára a felkészülés az év nagy részében külföldi edzőtáborokban történik. Bors Máté (Mata) az Exatlon Hungaryból hazatérve a héten csatlakozott válogatott társaihoz Spanyolországban, ahol az edzőtábor végén egy verseny is a tervek között szerepelt.

A sporteszközöket a csapat a Ryanair légitársaság gépével szállíttatja, amely az ilyenkor szokásos extra díjért megfelelő kezelési és szállítási feltételeket biztosít. A megérkezés után azonban Mata döbbenten szembesült a ténnyel, hogy a szállítás során mindkét árboca eltört, így nem tudja összerakni a szörföt és megkezdeni az edzéseket. Később kiderült, nemcsak az árboc, hanem a szörf egy másik alkatrésze (az úgynevezett bum, amibe kapaszkodik a sportoló a vitorlák előtt) is eltört. 

A csapat minden kapcsolatát latba vetve végül tudott Mata számára szerezni egy kölcsön árbocot, így bár nem a megfelelő színvonalú eszközökkel, de sikerült megoldania, hogy legalább vízre szállhasson az edzéseken a bajnok. A megpróbáltatások sorozata itt azonban még nem ért véget: az egyik edzés során Máté segített csapattársának egy nagy esése után kiszedni a vitorláját a vízből.  Ekkor történt az újabb baj. A víz alatt belerúgott a pengeéles foilba (éles szárnyalást segítő uszony a szörfdeszka alján), ami elvágta a lábujját. Mata az Exatlonban látott kitartással még két futamot versenyzett, majd miután a partra érve sem csillapodott a vérzés, a kórházban kötött ki, ahol három öltéssel varrták össze a sebet. 

Megfelelő eszköz hiányában és ezzel a sajnálatos balesettel most néhány hétre ellehetetlenült a felkészülés folytatása. „Az örök optimizmuson és a pozitív szemléletem most sem hagyott el, szerintem a lábam hamar helyrejön majd. De a légitársaság okozta károk elég kilátástalanná teszik a helyzetemet. A károsodott eszközök pótlása több százezer forintos kiadást jelent, a biztosítási ügyintézés pedig elég hosszadalmasnak néz ki. Megkereséssel fordulok a Ryanair légitársasághoz, hogy közösen találjunk megoldást az új eszközök beszerzése és a külföldi utazások megkönnyítése érdekében” - számolt be a tervekről az Exatlon Bajnok.

Addig is kövessék Mata exatlonos kihívásait Instagram oldalán, játszanak minél többen a #borsmatachallenge nyereményekért, aki pedig személyesen is szeretné támogatni Bors Máté felkészülését azt is megteheti, ezzel kapcsolatban hamarosan tájékoztatja a szörfös a követőit.

Bors Máté windsurf magyar bajnok
1996-ban született Ajkán, azóta Balatonalmádiban él. Már hat évesen belecsöppent a vitorlás versenyzés világába. Azóta is a vízisportok megszállottja, többszörös magyar bajnok és korosztályos világbajnok vitorlázóként, majd szörfre váltott. A windsurf "szárnyas" (foil) változatával négy évvel ezelőtt kezdett el ismerkedni. Akkor még csak álom volt a foil olimpián való használata, azonban 2019. novemberében megválasztották a 2024-es olimpia hivatalos felszerelésének az úgynevezett IQ Foil onedesign osztályt. Ekkor döntötte el, hogy belevág az olimpiai felkészülésbe, hogy Magyarországot képviselhesse 2024-ben Párizsban. Fontosabb sporteredményei:Foil Windsurf Magyar Bajnok, Cadet U14 Világbajnok, Közép-Európa kupasorozat győztes, és háromszoros Magyar Bajnok vitorlázó, Magyar Bajnok kézilabdázó x2 (Veszprém utánpótlás csapat), Magyar Bajnok snowboardos (szlalom), Magyar Bajnok atléta (4x1500, 4x800, csapat 5000 mezei, 5 próba). Egyéb eredmények: Keszthely-Kenese időrekord ) 2020. szeptember 30.) és Exatlon Hungary 3. évad.

Facebook: https://www.facebook.com/borsamtewindsurf/
Instagram: https://www.instagram.com/borsmate_windsurf/
E-mail: borsmate@marks.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!