Fényes Advent –Balatonalmádi 2019. december 21-22

balaton.vehir.hu 2019. 12. 10. 11:58

Balatonalmádiban eltérően az eddigi szokástól új formában, új helyszínen kerül megrendezésre a két napos Fényes Advent elnevezésű rendezvény. Idén első alkalommal a Lounge Coffee kezdeményezésére településünkre hozzák helybeliek a Betlehemi Születés templomából a béke, remény, szeretet jelképét, a Betlehemi békelángot, erre utal a Fényes Advent elnevezés is.

 A Betlehemi láng újkori története a szomszédos Ausztriában kezdődött 1986-ban. Valójában nem a cserkészek indították (középkori elfeledettsége után) útjára, akik azóta is az egész világon terjesztik, hanem Linz város egyik televíziós karácsonyi műsorának alkotói, akik ezzel próbálták felhívni az emberek figyelmét egy sérült gyerekek megsegítésére szervezett rendezvényre.

Fotó: Balatonalmádi város/Facebook

Azóta minden évben, advent kezdetén Betlehemben, a Születés Barlangjában ünnepélyesen meggyújtanak egy gyertyát, amelyet azután egy kiválasztott, osztrák gyermek indít el világkörüli útjára. A láng ezt követően lámpásba zárva repülővel - az Austrian Airlines támogatásával - érkezik meg Ausztriába, ahol az osztrák televízió (ORF Landesstudio Oberösterreich) linzi stúdiójában fogadják és egy nagyszabású, zártkörű ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek küldöttségei. A betlehemi láng szállítása a legváltozatosabb módon, különböző közlekedési eszközökkel, de akár gyalogosan is történik, majd az otthonokban, templomokban, közintézményekben, vagy az ünnepek alatt is nyitva tartó szolgáltatóhelyeken (éttermekben, kávézókban) hirdeti a békét és békességet karácsony idején.

2019-ben városunkban egy lokálpatrióta házaspár fejébe vette és kijárta, hogy közvetlenül Linzből - ahová a láng repülővel érkezik Betlehemből - hozzák el nekünk a békesség szimbólumát, a Betlehemi Lángot. Szeretnénk, ha a szeretet és megbékélés fénye sok emberé lenne Almádiban, Veszprém megyében, vagy akár az egész országban karácsony idején... és mi Balatonalmádiak, erről gyújtanánk meg 4. adventi gyertyánkat.

A Betlehemi láng továbbadása az embertársainkhoz fordulás jele. Célunk, hogy városunk és környező településeink minden polgárához eljusson a béke, a békesség üzenete. Ezért is gondoltuk úgy, hogy Balatonalmádiban ezen a délutánon mindenkié legyen mindaz, amit a keresztény történetírás úgy jegyzett föl, hogy Jézus születésekor az angyalok énekükben békességet kívántak minden embernek. De mindez ne szoruljon a templomok falai közé, legyen, lehessen mindenkié. A láng egy szimbólum, az egymás felé fordulás, a szeretet szimbóluma, egyházi hovatartozás nélkül.
Vigyük haza minél többen! Adjuk tovább szomszédjainknak, barátainknak, egyházainknak, városaink politikai vezetőinek, vigyük tovább kórházakba, öregek otthonába, menekült- vagy hajléktalanszállókra, mindenhová, ahol éreztetni szeretnénk az emberekkel, hogy felelősséggel tartoznak embertársaikért, de nincsenek egyedül és szeretjük őket!


Lámpás, zárt mécses (ha utaztatni kell), gyertya feltétlen legyen a jelenlevőknél!

 

A Lounge Caffee egy felhívást intézett a városlakó gyerekek felé, amelyben jelentkezésüket várják a Békeláng kíséretére. Sorsolással döntik el a jelentkezők közül, ki lesz az a szerencsés gyermek, aki a lángot a kávézótól a Fényes Advent rendezvény helyszínére, a Városház tér 5.-re viszi. A Balatonalmádi Néptáncműhely gyermek táncosai és hangszeres kíséret követi a lángot.

Az egyházak képviselői fogadják a Békelángot, és rövid beszédet tartanak, majd elviszik gyülekezetükbe, ahol korábban kihirdették érkezését.

 

Programok:

December 21. szombat

15:30 Hatás Andrea és tanítványai

16:30 Batyus Gizi mesél

17:00 Kósa György Zeneiskola növendékei – Regölő

17:30 Acoustic Session

18:00 Utcaünnep Enikő Zenéivel-gyerek kareoke

December 22. vasárnap

15:30 Halas Adelaida

15:50 A Balatonalmádi Néptáncműhelytől fogják gyerekek kísérni a lángot a színpadig.

16:00 16:15 Csengettyű Együttes – Irinyi Iskola

17:00 Váczi Violetta
17:45 Hangolódjunk az ünnepekre Enikő zenéivel

 

A két napos rendezvény ideje alatt kézműves termékek vásárolhatók, ételek, italok, gesztenye, kürtőskalács is kapható lesz, teát és mézeskalácsot kapnak a kilátogató vendégek. A Megfőzzük Almádit Egyesület kóstolókkal érkezik, az alábbi ínyencségeket kóstolhatják a vendégek:

Füstölt hal tatár gyöngyhagymával/mártogatóval, pirítóssal a Jóbaràtok Halsütöde Balatonalmádi jóvoltából

Adventi borleves pirított gyömbéres kaláccsal, fenyőmaggal a étől

 BBQ sertés tarja à la Tornyos BBQ, amihez a VeganeetaHome készít sült paradicsomos, korianderes babot.

 DESSZEReTlek Kriszti karácsonyi macaron válogatásai. A kóstolók ingyenesek lesznek.

 

 Mindenkit egy-egy karácsonyfadísszel várnak a szervezők, hogy közösen feldíszíthessük a Város karácsonyfáját.

Az Ultimátum Állatvédő Alapítvány várja mindkét napon a mentettek részére felajánlott állateledelt, és helyben elkészített kis finomságokért cserébe örömmel veszik az esetleges adományokat a kihelyezett gyűjtő dobozban. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!