Az idén a Világ Gyalogló Napon több, mint 100-an gyalogoltak a Vörösberényi Nyugdíjas Klubból

balaton.vehir.hu Forrás: Lencse Sándor 2019. 10. 18. 09:56

Szövetkezve az égiekkel szebb időt nem is remélhettek volna a Vörösberényi Nyugdíjas Klub túrázói. Délelőtt ugyan még hideg volt, fújt a szél, itt-ott bújt csak elő a nap, de dél -utánra elállt a szél, kisütött a nap, igazi kiránduló idő lett.

 Háromszor már beneveztek a vörösberényi nyugdíjasok a Világ Gyalogló Nap alkalmából rendezett országos versenyre, ahol először harmadikak, utána kétszer országos első helyezést értek el. Gondolták, negyedszer is megpróbálják. 14 órától gyülekeztek Balatonalmádiban az Ady utcában lévő Hagyományok Háza udvarán, ahol regisztrálás után Nagy Boldizsár, a klub tagja egy kis lélekmelegítővel, Hulényi Marica klubtárs pedig frissen sütött pogácsájával kínálta az érkezőket. Közben egyre többen lettek a Ház udvarán: jöttek még Szentkirályszabadjáról is az ismerősök, érkeztek a nyugdíja- sok mellett szülők, gyermekek, unokák, de jöttek még polgármester -és képviselőjelöltek vagy nyolcan, sőt meghívásra megérkezett Pandur Ferenc borlovag, önkormányzati képviselő úr is. 15 órára összejött a 100 fő + 1 lázas, beteg klubelnök, Lencse Sándor, aki összeszedve erejét végig kitartott csapata mellett, és irányította a gazdag programot. Így végül összesen 101 fő indult el a 6.1 km –es távon. Elsőként megtekintették a nem rég épült és nem rég átadott Vörösberényi Rendelők és Posta épületét, majd a berényiek csodálatos kútjának – mely a városrész nagy büszkesége – vízében megpillantották még magukat, majd felmentek a közelben lévő több százéves Erődített Református templom lépcsőjére, ahonnan mindenki látható volt, egy közös csoportképre

Fotó: Dér A.

Az 1. állomáson, a „templomgyepen” Mayer Miklós többszörös futóbajnok várta a csoportot, és egy rövid bemelegítő tornát tartott, ami után a Berényi sírkertbe a 2. állomásra a Laposa Dániel 1848-as honvédtiszt sírjához vezetett a gyaloglók útvonala.  (Ez már hagyomány) Itt az aradi vér -tanúkra emlékezve színvonalas műsort adtak a nyugdíjasok, majd a sírra kerültek a vértanúk mécse- sei. Ezután az elnökség elhelyezte az emlékezés koszorúját, s a Szózat elhangzása után erőt merítve a vértanúk életéből tovább indultak a résztvevők Kalocsa Gyula vezetésév el az Erkel úton végig a Szőlőhegyen a 3. állomásra, ahol Herczeg Sándorné klubtárs, állomásvezető várta feladatokkal, továbbá zsíros kenyérrel és olasz rizlinggel a népes csoportot. Koccintás után két részre oszlott a társaság, s megszerkesztették a mozaik képeket, melyek az aradi vértanúkat ábrázolták. Ezután a gyermekek 5 db vödörbe 10  -  10 diót dobtak célba nagy sikerrel, s természetesen az elvégzett feladatért járt ajándék a célállomáson. Megköszönve a vendéglátást tovább indult a csapat. Az Új hegyi úton felkapaszkodva a Bartók Béla út felé vették az útirányt. Útközben vidáman beszél -gettek s fürgén, fiatalosan gyalogoltak a 4. állomás felé, ahol családi házuk udvarán már várta a résztvevőket a Velegi házaspár, akik finom süteménnyel, itallal kínálták, s invitálták be a társaságot a lufikkal, virágokkal feldíszített teraszukra. Itt köszöntötte a háziakat és a jelenlévőket gyönyörű palástjában a borlovag, Pandur Ferenc is, aki közös éneklésre hívta meg a túrázókat. Hamarosan visszhangzott az egész környék és a táj a szebbnél szebb Kossuth-nótáktól. Többen órákon át szívesen hallgatták volna a kedves dallamokat. Miután abbahagyták a nótázást, valamennyien visszatértek a célállomásra, Itt meglepetés várt a szép korúakra. Az Idősek napja alkalmából a Balatonalmádi Kósa György Zeneiskola 4 tanára, igazgatója és 5 diákja mini koncerttel köszöntötte a jelenlévőket. A hegedű, a gitár és zongorajátékok előtt ünnepi beszédet mondott Pandur Ferenc önkormányzati képviselő, aki méltatatta az idős emberek végtelen szorgalmát, kitartó, példás munkáját. A program befejezéseként a Klub elnöke megköszönte minden állomásvezetőnek önzetlen vendég- szeretetét, munkáját, a zeneiskola igazgatójának, tanárainak, diákjainak a kedves meglepetést, minden túrázónak a részvételt, és mindenkit meghívott egy pár virsli és egy pohár ital elfogyasztására.

-  Nem lenne rossz az idén is nyerni, de ha nem, sebaj. Úgy gondolom, minden résztvevő számára   felejthetetlen marad ez a nap, hisz pár órát a szabad levegőn együtt töltöttünk, mindenki kitűnően érezte magát  a ragyogó napsütésben szervezett túrán - ez a legfontosabb -, sőt mindenkiben megerősödött a közös igény: egészségünk érdekében – hasonlóan az elmúlt évekhez  - a jövőben továbbra is szükség van a rendszeres gyaloglásra,túrázásra – búcsúzott  a műsor végén a program összeállítója, levezetője,  a még mindig lázas klubelnök, Lencse Sándor, hogy hazaérve, ágyba bújva  mielőbb  felgyógyuljon.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!