Nekiszaladunk az ősznek!
balaton.vehir.hu Forrás: balatonalmadi.hu 2019. 09. 12. 17:26 |
A „Megfőzzük Almádit” Egyesület ősszel már kétszer is összeült azóta, hogy augusztus 31-én hivatalosan is befejeződött a balatoni szezon. A tagok kissé fáradtan elemezték a nyár eredményeit, és elkezdték az őszi programok előkészítését.
A munka ugyanis igazából most kezdődik. A nyári szezon eddig is működött, lehet, hogy idén még egy kicsit jobban is sikerült. De a Megfőzzük Almádit nem azért jött létre, hogy a nyári szezon sikeresebb legyen. A célok ennél sokkal összetettebbek.
Ahogy a tagok az egyesület megalakulásakor leírták: Hiszünk a minőségi vendéglátásban, a jó, és – ha megoldható – helyi alapanyagokban, a főzési technológiák betartásában, a 4 évszakos Balatonban, a legszebb vízpartban a világon, a minőségi kultúrában, a közösségben és az összetartásban.
– Az első évünk az útkereséssel telt és telik el – mondta Tornyos Balázs, elnök. – A tagoknak komoly szemléletváltozáson kellett átesniük. Egy vendéglátóhely egyszerű, kemény szabályok alapján működik. Jó ételt kell adni, jó technológiával elkészítve. A vendégeknek élményeket kell adnunk, cserébe miénk a dicsőség, és a tisztes megélhetés. Az egyesületi munka nagyon más. Közös célokért, a városért dolgozunk. Amit el akarunk érni: egy jó és elégedett vendégkör jöjjön Almádiba, akik mindenfelé elviszik a város jó hírét.
Az első közös programok kiválóan sikerültek. Az egyesület a Téltemetőn mutatta meg először magát. Nagy volt a siker, jók voltak a visszajelzések. Aztán szezonnyitó rendezvényeket tartottak a tagok, az Almádi polgárok által megszavazott alapanyagokból (kistermelői sajt, harcsa, spárga) készített ételcsodákkal. Majd kitelepülés következett az „Almádi 30” rendezvényeken. Ott is mindenki jóllakott. A tagok magabiztosan dolgoztak, az infrastruktúrát pedig Fabó Péter nélkülözhetetlen és áldozatos háttérmunkájának köszönhették.
– Ilyenkor nem a pénzkereset motivál – nyilatkozta Fabó Peti. – Jót akarok csinálni, és azt akarom, hogy aki eljön a rendezvényeinkre, érezze jól magát, és érezze otthon magát Almádiban. Számomra a Megfőzzük Almádit egy lehetőség, hogy kipróbáljam, miképpen tudunk izgalmas közösségi tereket létrehozni a városban, ahol egyszerűen csak boldogság van! Tartalmas közösségi élet.
A nyár minden tag számára sikeresen telt. A helyek megteltek, a szakma pedig díjazta a tagok munkáját. Egymás után jelentek meg a cikkek, a helyezések a szakmai listákon. A Jóbarátok, a Kerekes Pince, a Terasz, a Veganeeta Home egyaránt jól szerepeltek. Kocsis Bálint pedig első lett a strandbisztrók között a Magyar Konyha listáján. A Terasz idén verhetetlen. Ezt talán még Bálint is így látja:
„Ebben a szezonban rengeteget dolgoztunk, és rengeteg elismerést kaptunk. Nagyon sok interjúlehetőségem is adódott. Jó érzés volt, hogy mindig kitaláltam, hogyan tudnék az egyesületről is beszélni. Mindig sikerült beügyeskednem a beszélgetésekbe a Megfőzzük Almádit. Most nagyon fontos, hogy összehozzunk egy-két jó őszi programot, és legyen egy kivitelezhető tervünk 2020-ra.”
A Kerekes Pince is komoly szakmai elismeréseket kapott idén. Kerekes Andris is az együttműködés egyik motorja:
„Elég sok nyári gasztrolistán szerepeltünk. És volt ezen a nyári olyan Balatoni nyár műsor a Duna tévén, ahol a Bálint és az Ancsi főzött, én meg túrófánkot sütöttem. Az egyesület tagjai töltötték ki a műsoridőt. De a pince is megállta a helyét. A nagy diófánk alatt pedig idén vendégek százai hűsöltek. Most már az őszre készülünk. És a libaszezonra.”
Az őszi tervek már alakulóban vannak. Lesz egy-két kellemes őszi gasztroprogram, az egyesület pedig bemutatkozik a novemberi Bakony Expón is. Nagy megmérettetés lesz. Szeptember végén elindulnak a vegán piacok is, amelyet kéthetente rendeznek meg vasárnap délelőttönként a Tulipán Udvarban, a Veganeeta Home körül. Erről Árvai Ancsi beszélt:
„Mindig sokat töprengek azon, hogyan tudok az egyesületi célokhoz kapcsolódni. Ha ugyanis egy program nagyon húsos, nem tudok csatlakozni. Nem is készítek ilyen ételeket, az életfilozófiám is más. Szerencsére a tagok odafigyelnek rám, így a közös akciók többségén nekem is megvan a helyem. A vegán piacot pedig minden Megfőzzük Almádit tag támogatja.”
A Bab Kávézó múlt év őszén nyitotta meg kapuit. Ez volt tehát az első sikeres nyári szezonjuk Balatonalmádiban. A „Bab” nemcsak kávézó, hiszen szinte minden hétvégére minirendezvényeket szervez. Gózon Ági szerint a Babnak ez a küldetése Almádiban:
„Mi sosem csak egy kávézó akartunk lenni. Inkább közösségi térként szeretnénk funkcionálni. Ahol érdemes leülni, meginni egy kávét, elolvasni egy újságot, találkozni, beszélgetni lehet a barátokkal, ismerősökkel. Ahova le lehet hétvégén szaladni egy kis zenét hallgatni. A Megfőzzük Almádit is nagyon fontos számunkra. Úgy gondoljuk, hogy a jövő év lehet a kiugrás éve. Év elején pedig el kell döntenünk, kiket fogadunk a tagjaink közé. Az egyesületet ugyanis fejleszteni kell. Meg kell találnunk azokat, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak, és azt akarják, hogy Almádi a Balatonpart egyik ínyenc központja legyen”.
Nincs tehát mód a pihenésre. A Megfőzzük Almádit most az őszi feladatokra koncentrál. És a választásokra is. Erről is kérdeztük Márkus Ferit, a Jóbarátok Halsütöde főnökét:
„Tényleg, a választás… Öt éve én is elindultam, függetlenként. Nem is maradtam le sokkal a képviselőségről, pedig egyedül vittem végig a kampány időszakát. Nyilván mindenki arra gondolt, hogy újra elindulok, és az öt évvel ezelőtti tapasztalatokkal idén bejutok a testületbe. De már nem akarok. Úgy érzem, hogy sikerült olyan szintre fejlesztenünk a Jóbarátokat, hogy már azzal, hogy egész évben nyitva vagyunk, és jót adunk, sokat teszünk Almádiért, jó hírét viszik a városnak a törzsvendégeink. Idén már Fabó Péter indul az egyesületből a választásokon. Nekem, és a Megfőzzük Almádit minden tagjának az a dolga, hogy megismertessük Pétert azokkal az Almádiakkal, akik még nem találkoztak vele. Ilyen emberek kellenek most a városnak, mint a Peti. Nagy tudásúak, tárgyalóképesek, kreatívak, sikeresek. Mi meg majd főzünk, ezzel teszünk a városunkért! Ha a Peti nyer, azonnal rendelünk egy tortát a Desszeretlekből. A Kerekes Andris meg hoz hozzá egy-két üveg bort. A Csalló Gergő egy kupica pálinkát. Nagy buli lesz!”
Forrás: balatonalmadi.hu
Megosztás
A rovat további cikkei
- Így vigyázhatunk szeretteinkre az új Korona-vírus járvány idején
- Múltidéző: Balatonalmádi-Budatava strand
- Balatonalmádi Rendőrkapitányság vezetőjének kinevezése
- Ripityára tört az Exatlon bajnok szörfje - Szerencsétlenségek sorozata sújtja Bors Máté olimpiai felkészülését
- Duplázott mindkét sofőr, a balatonalmádi rendőrök elfogták őket
- Teleki Gergő zongoraművész: "Meg sem állunk a Grammy díjig! De addig még nagyon sokat kell dolgozni!"
- Kocsis Máté: "Pert indítok Pikó András ellen a valótlan állításai miatt"
- Mikulás Balatonalmádiban
- Kábítószer-kereskedőket fogtak el a rendőrök Balatonalmádiban
- Balatonalmádiban segíti az ügyintézést a kormányablakbusz