Új Dunántúli Tárlat Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu 2019. 08. 12. 18:50

Balatonalmádiban - 30 év elteltével - újra megszervezik az Új Dunántúli Tárlatot. A 10 dunántúli megyéből 15-15 művészt kértek fel a részvételre. Minden meghívott alkotó két művével vehet részt a tárlaton, így összesen 300 alkotással találkozhatnak az Új Dunántúli Tárlat látogatói.

 A tárlat célja, hogy a régió művészei megmutathassák új munkáikat a nagyközönségnek és a szakmának. A tematikában nincsenek komoly kötöttségek. A szervezők a Pannónia alcím használatával jelezték, hogy kérésük szerint a művek ezt a tágabb szellemiséget képviseljék.

Baky Péter A víz színei (60x60cm pitt kréta)

Megnyitó: 2019. augusztus 17. szombat 18:00 óra.

A tárlat szeptember 17-ig látogatható.

Új Dunántúli Tárlat

Magtár, Balatonalmádi (Thököly út 1.)

 

Megnyitó: 2019. augusztus 17. szombat 18.00 óra.

A tárlat szeptember 17-ig látogatható

  

Előzmények

A főváros-központúság nem a kétezres évek találmánya, már a múlt század harmincas éveiben érzékelték a vidéken élő és alkotó művészek, hogy kisebbek a lehetőségeik. Nehezebben jutnak el az országos kiállításokra, nehezebben ismertetik meg magukat a művészetbarátokkal.

Zalai Tóth János (1899-1978), Egry József egykori magánnövendéke 1936-ban megrendezte az első Dunántúli képzőművészek kiállítását Szombathelyen. A tárlaton 40 művész 170 alkotása szerepelt. Egy külön teremben kaptak helyet Derkovits művei, a szülőváros így tisztelgett a két évvel korábban elhunyt festő előtt. Az akkori kultúrpolitika nem mérte fel ennek a kezdeményezésnek a jelentőségét, így a két világháború közti időszakban nem gyökeresedhetett meg a Dunántúli Tárlatok hagyománya.

A háború után a 60-as évektől a Dunántúli Tárlatok is újraindultak, a Képzőművészek Szövetségének és az újonnan megalakult Művészeti Alapnak a Dunántúlon élő tagjai számára biztosítva egységes nyilvánosságot.

A 80-as évek egy új korszakot hoztak a Dunántúli Tárlatok számára. Kaposvár ugyanis egy évtizedig adott otthont a kiállításnak, átfogó összképet adva az itt élő képzőművészek munkájáról. A rendszerváltással a Dunántúli Tárlatok megszűntek.

Új Dunántúli Tárlat

Az 1936-os Dunántúli Tárlat meghívásos volt, a 60-as évektől újjászülető az akkori gyakorlatnak megfelelően zsűrizett. Az Új Dunántúli Tárlat ismét meghívásos alapú, minden Dunántúli megye 15 képzőművészt delegál, a kiállítás két központi kurátora Baky Péter és Veszeli Lajos festőművészek.

A kiállításon hivatásos művészek vehetnek részt. A megyék kurátorai döntik el, kik lesznek a meghívott kiállítók. A 10 megyéből 15 művészt kérnek fel, a kurátorok közösen döntenek arról, milyen arányban vesznek részt festők, grafikusok, szobrászok, iparművészek. Minden meghívott alkotó 2 művével vehet részt a tárlaton, így összesen 300 alkotással találkozhatnak az Új Dunántúli Tárlat látogatói.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!