LEADER GASZTRO Nap 2019. július 28. Balatonalmádi, Wesselényi strand főbejárata előtti területen

balaton.vehir.hu 2019. 07. 16. 17:46

A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület a Nemesgörzsönyért Közalapítvánnyal és Litér Község Önkormányzatával közösen elnyer „Önfenntartást segítő, élő vidéki agrárhagyományok” című LEADER térségek közötti együttműködési projekt keretében 2019. július 28-án GASZTRO Napot rendez Balatonalmádiban.

 A program célja, hogy az együttműködő partnerek LEADER térségeinek gasztronómiai hagyományait mutassák be. 

 
A két térség, mely a projektben bemutatkozik: - Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület térsége, - Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület térsége. 
 
A projekt 2019 februárjában Nemesgörzsönyben indult, ahol a sertéshús házi feldolgozásának hagyományát mutatták be a Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál keretében. A litéri programrész 2019 áprilisában a birkafőző versennyel vette kezdetét, majd szeptemberben a Szilva ünneppel folytatódik és december elején a hagyományos falusi disznótorral zárul. 
 
A konzorcium vezetője a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER Egyesület 2007 óta szervezi és tervezi a térségéhez tartozó 22 település kisléptékű vidékfejlesztési programjait. 2010-ben indították az „Érték és Minőség” programot, melynek keretében a térség szolgáltatásait és helyi termékeit népszerűsítik a közösségi marketing eszközeit felhasználva. 
 
A konzorciumi partnerek korábbi együttműködési programjukra, a kialakult jó munkakapcsolatra építve határozták el, hogy a jelenlegi fejlesztési ciklusban közösen erősítik a helyi termékek, ízek, szolgáltatások, a vidéki hagyományok megismertetésére irányuló törekvéseket. 
 
A gasztronómiai program 13 órakor kezdődik, de az ételek elkészítését már 11 órától nyomon követhetik az érdeklődők Balatonalmádiban a Wesselényi strand főbejárata előtti rendezvénytéren. 
 
A Bakony és Balaton KKKE sátrában Gáspár Bea, a Bea konyhája blog tulajdonosa, a Konyhafőnök VIP nyertes séfjének vezetésével főznek az egyesület tagjai. 
 
A kulináris kínálattal a térségek gasztronómiai értékeibe kívánnak betekintést adni a szervezők, így az alábbi ételeket kóstolhatják a vendégek: • Vegyes zöldsaláta berhidai grillsajttal, • Balatoni pontypástétom balatonkenesei reform kenyérrel, • Hideg szilvaleves berhidai joghurttal, • Bakonyi csirke tésztával (bográcsban) berhidai tejföllel, bakonyi gombával, • Gombócos lecsó gerslivel. 
 
Fotó: balaton.vehir.hu/illusztráció
 
Az egyesület tagjai aktív szerepet vállalnak az előkészületekben és a lebonyolításban is. A bakonyi ételhez a gombát a Bakonyból szedjük, ebben Forróné Seress Zsuzsanna gomba szakellenőr lesz a segítségünkre. A balatoni pontyot a Balatonfűzfői Horgász Egyesület tagjai adományozzák saját fogásukból. 
 
A Nemesgörzsönyért Közalapítvány sertéshúsból készült ételeket mutat be: • farokpörkölt • töltött dagadó • töltött szűzpecsenye • hurka, kolbász lesz a menü. 
 
Desszertként litéri szilvás aprósüteményt és jásdi bodzalekváros-mákos hosszú kalácsot lehet majd kóstolni. 
 
Emellett a helyi termelők portékái sem maradhatnak  ki a kóstolásból: - sajtok a berhidai Szamarasház Sajtműhely kínálatából, - édes és sós sütemények, kalács, kenyér és langalló a balatonkenesei Katica pékségből - méz a Bakonynektár mézeiből - lekvár, savanyúság  Szent Kinga éléstárából Küngösről - füstölt húsáru a GEMARA térségéből 
 
17.00 óráig várják a szervezők az ételkóstolóra a vendégeket. 
 
A projekt kapcsolódik az UNICEF Magyarország Főzz a gyermekekért kampányához, és értékes tombolanyeremények is várják a kóstolókat. 
 
A rendezvény 16.30 órától kulturális programokkal színesedik. 
 
A Litéri Zöldág Kulturális Egyesület több korosztályának műsorát nézhetik meg. az érdeklődők A rendezvényt V. Németh Zsolt, kiemelt nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos és Pergő Margit Bakony és Balaton KKKE elnöke nyitja meg. A LEADER együttműködési programot Kontics Monika munkaszervezet vezető mutatja be. Majd a színpadon a Kármentő Népzenei Együttes V. Németh Zsolttal zenél. Fellép a FiveLive Acapella együttes és meghallgathatják a nemesgörzsönyi születésű Tóth Tünde műsorát A Folk on 45 zenekar koncertjével zárul az este és a GASZTRO Nap programja. 
 
A rendezvény fővédnöke Győrffy Balás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. 
 
A projekt keretében elkészül egy térségi és tematikus ételrecepteket felsorakoztató online receptgyűjtemény is, mely a Bakony és Balaton KKKE www.ertekesminoseg.hu honlapjához kapcsolódik majd. Ehhez receptversenyt hirdettek a térségekben. A projekt tervezett zárása 2020 tavasza. 
 
FELHÍVÁS HELYI RECEPTEK GYŰJTÉSÉHEZ

A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület az „Önfenntartást segítő élő vidéki agrárhagyományok” című projekt keretében receptgyűjtést folytat. A receptek tematikája: a) sertésből készült ételek b) birkából készült ételek c) szilvás ételek d) tészták, házi péktermékek e) nyílttűzi sütés, főzés f) tájjellegű ételek

Recepteket a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület valamint GEMARA-SK Vidékfejlesztési Egyesület LEADER térségéből gyűjtjük. Elsősorban helyi alapanyagokból, vagy családi hagyomány szerint készülő recepteket várunk, melyekhez akár a nagymama vagy dédi receptfüzetéből fotó, történet, emlékek kapcsolódnak.

BBKKKE Települések: Alsóörs , Balatonalmádi , Balatonfőkajár , Balatonfűzfő , Balatonkenese , Berh ida , Csajág , Felsőörs , Hajmáskér , Jásd , Királyszentistván , Küngös , Litér , Ősi , Öskü , Papkeszi , Sóly , Szentkirályszabadja , Tés , Vilonya . GEMARA SK települések: A d o rjá n h á z a ; B a k o n y p ölö s k e ; B a k o n y s z e n tiv á n ; B é k á s ; C s ö gle ; D á k a ; D o b a ; D ö b r ö n t e ; E g e r alja ; Egyhá z a s k e s z ő , G a n n a , G e c s e , I s z k á z K e m e n e s h ő g y é s z K e m e n e s s z e n t p é t e r Kis c s ő s z Kis pirit K üls ő v a t M a g y a r g e n c s, M alo m s o k , M a r c alg e r g elyi, M a r c alt ő , M e z őla k , Mih ály h á z a , N a g y a c s á d , N a g y g yim ó t, N e m e s g ö r z s ö n y , N e m e s s z aló k , N o s zlo p , N y á r á d , O r o s zi, P á p a d e r e s k e , S o mló s z őlő s, T a k á c si , Vanyola , Várkesző , Vaszar , Vinár .

A recepteket, a hozzá tartozó helyi, családi történetet, a település megnevezését és az elkészült, feltálalt ételről 1 db fotót a gasztroprogramok@gmail.com e-mail címre várjuk 2019. augusztus 30-ig.

A zsűri által legizgalmasabbnak ítélt recepteket beküldőik közreműködésével elkészítjük online receptkönyvünkbe, melyet az interneten népszerűsítünk. A receptet beküldők között 50 db meglepetés ajándékot sorsolunk ki. Helyi termék csomagokat, vásárlási utalványokat, konyhai eszközöket és reklámajándékokat.
Érdemes sütni, főzni, velünk játszani! Népszerűsítsük együtt térségeink gasztronómiai értékeit, hagyományait!

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!