Igényes, sokszínű a Kerényi Imre-program rendezvényei Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu 2019. 06. 26. 14:45

Balatonalmádi, 2019. június 26., szerda – Sajtótájékoztató keretén belül ismertették a 2019-es Kerényi Imre nyári programsorozatát a Magtár épületében.

 Keszey János polgármester kiemelte, hogy a város két éve vásárolhatta meg a Magtár épületét és kormányhatározati segítséggel kapta meg tavaly a Kolostor épületét. Elévülhetetlen köszönet illeti Kerényi Imrét és dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselőt, akik nélkül mind ez nem jöhetett volna létre – fogalmazott.

Oberfrank Pál, Egresi Zsuzsanna, Keszey János, Veszely Lajos és Fábiánné Sáray Anna

Majd hozzátette, hogy a Magtár épületével együtt 500 millió forintos állami segítséget is kaptak a Kolostor épületének felújítására és a kettő helyszínen megvalósítandó programok megvalósítására. Az idei évben a kormány újabb 400 millió forinttal támogatta a beruházási munkálatokat.

-Nagy álmunk, hogy összművészeti, turisztikai központ jöjjön létre. Célunk az, hogy Balatonalmádi művészeti központ legyen – mondta Veszeli Lajos festőművész, aki a tavalyi évhez hasonlóan idén is a képzőművészeti rendezvények szervezője, mozgatórugója, aktív résztvevője. A neves festőművész kiemelte, hogy a minőségi kiállításokra fektetik a hangsúlyt, ezért augusztus 17-én Új Dunántúli Tárlat címen rendeznek kiállítást, amelyre kilenc dunántúli megyéből hívnak meg „professzionális” festőket. A kiállítást követően 18-án pedig szimpóziumot rendeznek szintén a Magtár épületében. A képzőművészeti rendezvényeknek a nyár folyamán a Magtár, a Szoborpark, a VasútARTjáró és a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár helyszínein valósulnak meg. A bentlakásos Vörösberényi Művésztelepet augusztus 22-től tartják tíz napon keresztül, amit szintén közös kiállítással zárnak, melynek végén az alkotók egy-egy alkotása a város tulajdonába kerül. Az Öreghegy „tetején” idén öt szobrász fog alkotni, akik közül négyen doktoranduszok – tájékoztatta a sajtó képviselőit Veszeli Lajos.

Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója elmondta, hogy bizony nem kis kihívás megvalósítani mindazt, amit Kerényi Imre megálmodott, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a különböző műfajok között mindenki megtalálja a minőségi és színvonalas előadásokat. Említette, hogy sikerült időpontot egyeztetni a világhírű Roby Lakatos zenésszel, aki július 10-én este fél kilenckor lép színpadra a Magtár épületében. A komolyzene kedvelőinek három előadást szerveztek, a színház szerelmeseinek szintén három színdarabot mutatnak be, de láthatjuk majd Szekeres Adrienn és Balázs Fecó koncertjét is.

Üde színfoltként jelentkezik idén először a Veszprémi Petőfi Színház kettő ifjúsági nyári tábora, amely a Carpe Deiem! nevet viseli. Erről már Egresi Zsuzsanna a teátrum igazgató helyettese beszélt. Ez a legfontosabb, hogy a 12 és 16 éves korosztály a pályaválasztás küszöbén megismerkedhessen például az illemről, a Balatonnal és még nagyon sok mindennel – fogalmazott.

Keszey János szintén kiemelte a mára már hagyományossá vált Klassz a pARTon igényes zenei rendezvénysorozatát, amelyet szintén nagy érdeklődés övez.

Fábiánné Sáray Anna a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója elmondta, hogy intézményük a rendezvényekhez nem csak a műszaki hátteret biztosít, hanem saját rendezvényeit is szervezi, ilyen például a most hétvégén tartandó Péter Pál Nap a Magtártál, az Almádi Napok, a Hungarikum Fesztivál és az Almádi Borfesztivál, amelyek jelentősen megújuknak a tavalyi évhez képest. Továbbá a Wesselényi strandon szombatonként változatos koncertekkel, zenével várják a kedves érdeklődőket.

A szervezőt tervezik, hogy szeptemberben egész napos rendezvénnyel, kiállításal emlékeznek Kerényi Imrére, munkásságára.

A részletes program a vorosbereny.pkkk.hu és a petofiszinhaz.hu oldalakon érhető el!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!