Balatonalmádi: A NABE megkoszorúzta a Balatont

balaton.vehir.hu 2019. 03. 24. 18:26

Balatonalmádi, 2019. március 24., vasárnap - A Nők a Balatonért Egyesület almádi csoportja (NABE) a Wesselényi strandon megkoszorúzta a Balatont. Az érdeklődőket, gyerekeket vizes játékokkal, Balaton térképpel várták a szervezők a csodálatos napsütésben.

 A 2019. évi Víz Világnap nemzetközi szlogenje a "Vizet mindenkinek!". Magyarország szerencsés ország. Sem most, sem a jövőben nem kell attól tartanunk, hogy ne jutna ivóvíz az itt élőknek. A bőséges vízkészletek mellett csodaszép felszíni vizeink is vannak, pihenést, kikapcsolódást, sportolási lehetőséget nyújtva mindenkinek. Ahhoz, hogy így maradjon, nem elég a kedvező földrajzi fekvés és a jóságos, nagylelkű természet. Az embereknek, köztük a rövid távú gazdasági hasznot hajszolóknak is be kell látniuk, hogy föl kell hagyni a vizek károsításával és önző kisajátításával.

A vizek megőrzéséért folyó világméretű küzdelemből mindenkinek tehetsége és lehetőségei szerint ki kell vennie a részét. A balatoniaknak az idei világnapon a természetes partszakaszok - utóbbi időkben felgyorsult - csökkentése ellen kell felemelnie a szavát, mert a tó vizének és élővilágának védelmében a legnagyobb szerepe a parti sáv természetességének van. A nádak tisztítják a tavat, az árnyas ligetek otthont adnak a különleges értékű, nedves élőhelyet kedvelő parti ökoszisztémának. A természetes strandok az ember kikapcsolódását, rekreációját szolgálják.

A Nők a Balatonért Egyesület a hagyományokhoz híven, a Balaton megkoszorúzásával ünnepli az idei Víz világnapot. A vidám koszorúkon a színes szalagok mellett lesz egy fekete színű is. Gyászoljuk az utóbbi időben elvesztett természetes partszakaszokat, élővilágot.

 

A koszorúzáson azonban nemcsak bánat, hanem sok öröm is lesz. Vasárnap, március 24-én tizennyolc településen, Balatonkenesétől Keszthelyen át Siófokig változatos programok fogadták az érdeklődőket. Séta a vizeinkért, víznapi piknik, társasjáték, vízbár -ki-ki megtalálhatta az őt legjobban érdeklő programot. A víznapi programokat családiasra szervezzük, a kicsiket és a nagyokat is várjuk. Remélhetőleg, az utóbbi évek világnapjaitól eltérően, az időjárás idén kegyes lesz hozzánk, és meleg, szélcsendes napsütéssel járul majd hozzá, hogy jól érezzük magunkat.

 

A csodálatos időben sokan sétáltak, napfürdőztek a strandon, de voltak, akik csobbantak a tóban

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!