Balatonalmádi: VasútARTjáró, advent első gyertyája, Érdi Tamás könyvbemutatója

balaton.vehir.hu Forrás: Hegyi Ilona Fotó: Hegyi Ilona 2018. 12. 02. 21:26

Négy héttel karácsony előtt, advent első vasárnapján kezdődik el az a megtisztuló várakozás, amely a megváltó születését előzi meg a keresztény emberek számára.

 Balatonalmádiban immár hagyománnyá vált az adventi gyertyagyújtás. Minden egyes gyertya gyújtását rendezvények teszik még meghittebbé, boldogabbá. Szívünk kitárul, segítőkészségünk megduplázódik, bár ezt a kitárulkozást egész évben kellene alkalmazni. Az év egyik legszebb, legmeghittebb időszaka az adventi készülődés, amely sokrétű lehetőséget biztosít az ünnepvárás sokszínű megtapasztalására.

Az idei évben is meghitt és értékes rendezvényekkel indult az Advent Almádiban. A szervezők igazán nagy lelkesedéssel és hozzáértéssel indította el ezt a csodálatos ünneplést, az első gyertyagyújtást.

Fábián László (b.) és Jáger István

Almádi lakói választhattak mindenki ízlése szerint a rendezvények közül.  Kora délutáni órában kezdődött a VasutARTjáró-ban. Ismét bebizonyosodott, hogy sok rejtett szépség teszi szerethetővé városunkat. 6 éve történt az, hogy több művészet szerető, akik itt élnek városunkban és igazi lokálpatrióták „összedugták fejüket” és megszületett ez a fantasztikus ötlet, hogy a sivár aluljáró igazi kiállító teremmé váljon. Évente kétszer mutatnak be Almádiban élő, Almádihoz fűződő, kötődő művészek alkotásait. A mai a 12. volt, ahol már egyre több művész munkáit, fotóit ismerhettünk meg. Fábián László tanár és művész úr is hatalmas lelkesedéssel, az ünnep hangulatával átitatva köszöntötte a jelenlevőket és felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több új művész jelenik meg, akik szívügyüknek tartják, hogy Almádi színessé, változatossá váljon az itt élők és az idelátogatók számára.

 Az „ÉN AlmáDIÁM „elnevezés igazán találó és rendkívül jól kapcsolódik az alkotókhoz a művészekhez egyaránt. A cél a kezdetek óta változatlan: az almádi kötődésű művészeknek teret adni és megmutatni, hogy a művészet mennyire változatos és csodálatos tud lenni. Jáger István grafikus művész vette át a szót és örvendezve mutatta be egy – egy mondattal az új kiállítók munkáját és érzékenységgel beszélt az alkotásokról, alkotókról. Csak 1-2 alkotó név a tárlat alkotói közül, Vízer Júlia, Gyuricza László, Kovács Piroska, Jáger István, Fábián István, Kelemen Marcell, Érdi Harmos Réka és még több és több név elhangzott. Fő gondolata, hogy évről évre egyre több és színvonalasabb és izgalmasabb munkákkal találkoznak és szíve örül, ahogy lehet látni a fejlődést. Nagy felelősséggel válogatják ki a bemutatásra kerülő alkotásokat és nagy lendülettel említett meg, hogy egyre több fotóművész szeretne örömet, színt hozni a napi életünkbe.

Czuczor Sándor

A megnyitó után szinte mindenki a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár felé vette az irányt, ahol Czuczor Sándor középiskolai tanár, gimnáziumi igazgató, újságíró, helytörténész, jószolgálati nagykövet, címzetes igazgató a maga nagy felkészültségével összefoglalva beszélt az adventi gyertyák színének jelentéséről az egyes országok adventi szokásairól és az adventi időszak négy hetéről. Az első gyertya színe a lila a templomi terítő, szentmisén a pap lila miseruhát vagy stólát visel.  Béke, hit, remény és a szeretet a legfontosabb így karácsony táján, soha ne feledkezzünk meg erről. A béke a világon a legfontosabb, hinni az élet, világ dolgaiban nagyon fontos és reménykedni kell, hogy változások jöhessenek az élet dolgaiban. Szeretet a következő, mert e nélkül nem élet az élet.

Szeressük, hogy mi is szeretve lehessünk, mert a szeretet a legszebb dolog a világon. A szeretet sok területen érvényesülhet, férj-feleség, gyermek-szülő, és van a felebaráti, önszeretet, Isten és haza szeretet. Kérve kérhetjük embertársainkat, hogy ne hagyjuk elsatnyulni a szeretet ebben a rohanó társadalomban. Tiszteljük a szív érveit!

É. Szabó Márta, Érdi Tamás és Fábiánné Sáray Anna

A Gyertyagyújtást követően É. Szabó Márta: Akinek a madarak is Chopint énekelnek, Érdi Tamás története című kötetét mutatta be. Fábiánné Sáray Anna remek kérdezővé vált és közvetlen, baráti hangon tette fel kérdéseit az írónő felé. Igazán megható volt az egész beszélgetés, Tamás születésével már az izgalom, öröm, félelem egyszerre vált ismertté a Család számára. Életük során a véletlenek és a magyarság is megjelenik folyamatosan. A véletlenek tárháza olyan emberekkel hozta össze őket, akiknek sok-sok mindent köszönhetnek. A véletlen fordulatok hoztak olyan változást, amiket soha nem lehet elfelejteni. Bepillantást nyerhettünk Márta az írónő gyermekkorába, amely itt zajlott le Vörösberényben, mivel itt éltek. Mai napig szívükhöz közel és tesznek is ennek érdekében utalok a Cimboratáborra, a Klassz  a Parton  előadás sorozatra. Almádiban eltöltött évek, évtizedek élményekben gazdag volt és ezek mind fellelhetők a megjelent könyvben. Büszkék lehetünk arra, hogy ez a remekül sikerült könyvet a tegnapi premier a Rózsavölgyi Szalon után itt nálunk Almádiban mutatták be másodikként. Hallhattunk a nagy barátságokról Törőcsik Mari és az elhunyt Kocsis Zoltán szerepéről is. Tamás Édesapja a mindennapos elengedhetetlen felolvasásról, ami az életük fő rugója egészen Tamás gyermekkorától a mai napig, szinte egy rituálé ez életükben. Majd Tamás zongora játékával örvendeztette meg a lelkes közönséget.

Kép és szöveg: Hegyi Ilona

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!