Család és karrierPONT nyílt Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu 2018. 09. 19. 16:44

Balatonalmádi, 2018. szeptember 19., szerda – Ünnepélyes keretek között mutatták be a Széchenyi 2020 keretében megjelent, a Nők a családban és a munkahelyen, EFOP-1.2.9-17 projektet.

 

Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő kiemelte, hogy nem véletlen, hogy a kormány 2018-at a családok évének nevezte, de ez így marad az elkövetkezendő években is, hiszen a cél, hogy minél több gyermek szülessen az országban. S reményeim szerint minél több édesanya és édesapa keresi fel a jövőben az intézményt.

Keszey János polgármester elmondta, hogy a városnak is siker, hogy itt Balatonalmádiban is nyílhatott egy központ, hiszen mindössze 72 hasonló intézmény található az országban. A civil szervezet sikere a város öröme is egyben, hiszen helyi szervezet gazdagodott. Arról is beszélt, hogy korábban karrier vagy család volt a kérdés, de szerencsére mára már a karrier és csalódról beszélhetünk - fogalmazott.

Benedek Anna az NBAE elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy idén 30 éves születésnapját ünnepli az almádi nagycsaládosok egyesülete, az intézményben tíz munkatárs várja az érdeklődőket. Köszönetet mondott a projekt megvalósításban segítőknek.

A projekt tartalma: A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a család társadalmi szerepének megerősítését és a társadalmi összetartás erősítését. A Család és KarrierPONT-ok a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, a család és a munka összeegyeztetésének előmozdítása érdekében jöttek létre. Ezeket a célokat három nagy tevékenység csoporton keresztül érik el, és a következő célcsoportoknak nyújtják azokat:

-        szolgáltatási és tanácsadási feladatok ellátása

-        hálózatépítési tevékenység

-        kommunikációs és disszeminációs feladatok

A konstrukció célcsoportja:

-        Az aktív korú női munkavállalók, akiknek nehézséget okoz a munka és a magánélet összehangolása, különös tekintettel a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetűekre (pl. 25 év alatti fiatalok és pályakezdők, GYES-ről, GYED-ről, alacsony iskolai végzettségűek, szakképzetlenek, 50 felettiek, FHT-ban részesülők, tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek)

-        A munkaadók és szakmai szervezetek, akik különféle tevékenységek révén tájékozódnak a munka és a család összeegyeztetésének fontosságáról, a nők foglalkoztatásának lehetőségeiről, annak előnyeiről és alkalmazzák a megismert módszereket.

-        A magánélet és a munka összehangolását segítő egyéb társadalmi csoportok, és támogató szolgáltatást nyújtó szolgáltatók.

 

A projekt megvalósításához kapcsolódó kommunikációs aktivitások és szemléletformáló tevékenységek:

-        Munkaadók tájékoztatása a projekcélokról

-        A célcsoport számára:

- információnyújtás az igénybe vehető szolgáltatásokról;

- képzések szervezése;

- álláskeresési tanácsadás, elhelyezkedés elősegítése;

     -     Munkahelyek vagy pozíciók gyűjtése, és ezzel kapcsolatos információ nyújtása

 

Balatonalmádi Család és KarrierPONT ősztől induló programjai:

-        munkaerő-piaci, álláskeresési tanácsadás

-        párkapcsolati mediáció

-        munkajogi tanácsadás

-        pszichológusi tanácsadás

 

Család és KarrierPont

8220 Balatonalmádi Bajcsy-Zs. u. 60. II. emelet

Telefon: 06 70/395 8220; E-mail: info@nbae.hu

Nyitvatartás:

Hétfőtől szerdáig 8-14 óra

Csütörtökön 9-18 óra

 

Mi is az a Család és KarrierPont?

 

Az EFOP-1.2.9-17 Nők a családban és a munkahelyen pályázat keretében 2018 év végéig 71 Család és KarrierPONT nyílik meg Magyarország területén. A pályázati megvalósítás megkezdésével egyidejűleg már nyújtható a központok által kínált szolgáltatás a két fő célcsoport, a munkáltatók és a családok, ezen belül is elsősorban a kisgyermeket nevelő vagy hátrányos helyzetű nők számára.

 

A balatonalmádi Család és KarrierPont ez év tavasza óta működik, a sikeres audit pedig július 10-én megtörtént.  Munkatársaink (köztük humán erőforrás szakember, mentálhigiénés kolléga és rendezvényszervezésben jártas PR szakember) a megadott nyitva tartási időben készséggel állnak rendelkezésre.

 

Célunk és feladatunk a következő:

       a nők munkaerőpiaci helyzetének, atipikus foglalkoztathatóságának, valamint a munkáltatók és a munkavállalók helyi szintű együttműködésének javítása, atipikus foglalkoztatási formák (részmunkaidő és más munkaidő modellek, távmunka, bedolgozás, alkalmi munka és mások) népszerűsítése, bevezetése, különös tekintettel a helyi igényekre;

       a család/magánélet és a munka összeegyeztethetőségének és összehangolásának előmozdítása, a támogató helyi munkaadók/szolgáltatók és a velük együttműködő közösségek működési feltételeinek megteremtése;

       a nőkkel szembeni – gazdasági és társadalmi – előítéletek lebontása helyi szemléletformáló eszközökkel.

 

Az almádi CsakPonthoz fordulhatnak azok, akik elakadtak a karrierépítésben vagy nehezen találnak vissza a munkaerőpiacra, de akár gyereknevelési vagy párkapcsolati gondokkal is megkereshetik a Család és KarrierPONT-okat. Az ott dolgozó szakemberek maguk is segítenek a problémák megoldásában vagy kapcsolati rendszerükön keresztül eligazítást adnak, hogy hová érdemes fordulni az adott konkrét üggyel.

 

Képzéseket is indítunk, melyek öt nagy témakörben kerülnek megszervezésre: a munkába való visszatérést segítő, a munka-magánélet összehangolását célzó, a munkáltatókat érzékenyítő, a társadalmi kapcsolatok létrejöttét ösztönző és egy belső, a szervezetépítéshez kapcsolódó képzés formájában. Az oktatás, felkészítés mellé segítő szolgáltatások is kapcsolódnak (például amíg egy édesanya részt vesz a munkaerőpiaci reintegrációt segítő képzésen, addig a kisgyermekére szakképzett gyermekfelügyelő vigyáz).

 

Fontosnak tartjuk, hogy felvegyük a kapcsolatot a helyi munkáltatókkal, és megkössük az együttműködési megállapodást. Ezek keretében a vállalatoknál tartott, érzékenyítő képzésekkel, jogi tanácsadással és a kereslet-kínálat összehangolásával segítik az atipikus és a rugalmas munkaformák népszerűsítését és gyakorlati megvalósulását.

További feladatunk, hogy felvegyük a helyben működő közösségekkel (civil, egyházi, önkormányzati szervezetekkel) a kapcsolatot és ezzel a hálózatosodással, kapcsolatrendszerrel is a családok életét segítsük.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!