Balatonalmádi kerékpárosbarát várossá fejlesztése

balaton.vehir.hu 2018. 09. 06. 20:13

Balatonalmádi, 2018. szeptember 6., csütörtök - Balatonalmádi Város Önkormányzata a TOP-3.1.1-15 kódszámú „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés” című pályázati felhívásra nyert támogatást. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás összege 265 412 237 forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 100 %-a. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Széchenyi 2020 program keretében. A kivitelezési munkák még az idén befejeződnek.

A rendezvény alkalmából Keszey János polgármester elmondta, hogy az új kerékpárúttal a város egyik régi álma teljesül. Arról is beszélt, hogy folyik az óvoda átalakítása, a kéttannyelvű gimnázium kollégiumának felújítása, további pályázatok pedig elbírálás alatt vannak.

Keszey János és Kontrát Károly

Dr. Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője kiemelte: Most, ahol állunk Balatonalmádi egyik legszebb pontja és itt látható a régi 375-ös mozdony, ami egykoron Veszprém és Alsóörs között járt. Majd hozzátette, hogy a kerékpározás nem csak egészséges, hanem környezetbarát is.  Balatonalmádi izgalmas város, Balatonalmádi a fiataloké és a sporté, hiszen új focipályai is épül, teniszpályákkal is bővül a közeljövőben a kínálat.

A projekt tartalmának bemutatása:

A TOP-3.1.1-15-VE1-2016-00010 azonosítószámú Balatonalmádi kerékpárosbarát várossá fejlesztése című projekt fő célja Balatonalmádi területén található Remetevölgyi úton és Töltés úton kerékpárút fejlesztése. A projekt megvalósítása 2018. augusztus 13-án a munkaterület átadásával megkezdődött. A beruházás kivitelezője a STRABAG Általános Építő Kft.

Jelen projekt a Veszprém–Szentkirályszabadja-Balatonalmádi kerékpárút tovább vezetését tartalmazza. A fejlesztés Balatonalmádi közigazgatási területén a már meglévő kerékpárforgalmi hálózathoz csatlakozik, Almádi városrészének hálózatba csatlakozását valósítja meg, mely egyúttal a város egész kerékpárforgalmi hálózati rendszerét teszi teljessé. Veszprém – Szentkirályszabadja - Balatonalmádi között olyan kerékpáros útvonal létesül, amely a településközpontokat megszakítás nélküli, folytatólagos kerékpárforgalmi hálózati elemmel köti össze. A projekt keretében megvalósuló kerékpárút hossza több, mint 5 km.

A projektben tervezett kerékpáros útvonal kezdő szelvénye Balatonalmádi külterületén a Remetevölgyi úton található, ahol a korábban kiépített kerékpárút véget ér. Az önálló vonalvezetésű kerékpárút belterületre, lakott területre érését követően a Töltés utca – Vécsey K. utca – Fadrusz J. utca – Dr. Óvári F. utca nyomvonalon halad kétirányú nyitott kerékpársávot tartalmazó változó szélességű kisforgalmú útként. A nyomvonal a 71. számú főút keresztezését követően a Balatoni Bringakörútba csatlakozik.

Annak érdekében, hogy a projekt minél komplexebb, a hivatásforgalmat és a munkába járást szolgáló legyen, az építési szakasz kiegészítésre került két alternatív levezetést biztosító nyomvonal kijelölésével. Az egyik levezetés a Felsőörsi út - Dr. Óvári F. utca - Verseny utca nyomvonalon haladva a Balatoni Bringakörút elérését teszi lehetővé.

A másik levezetés a Budai Nagy Antal u. - Dr. Lenkei V. u. - Dr. Óvári F. u. - Baross G. út - Babits M. u. nyomvonalon haladva a belváros elérését teszi lehetővé, ezáltal a munkahelyek, közintézmények, a város szolgáltatásai könnyebben elérhetőek lesznek.

A kerékpárutak építése mellett Balatonalmádi belvárosában újabb kerékpártárolási lehetőség létesül.

Közlekedésbiztonságot és forgalomcsillapítást szolgáló fejlesztések megvalósítása is megtörténik. A 71. sz. főúton jelzőlámpás csomópont kialakításával biztonságossá válik az átkelés a kerékpárosok számára. Továbbá a Felsőörsi út - 7218. sz. Balatonalmádi-Felsőörs összekötő út - nehezen belátható kereszteződése is biztonságos lesz a kerékpárosok számára. Ezen kívül a 7217. számú Veszprém-Balatonalmádi összekötő út átkelési szakasza is elkerülhető lesz, a sokkal biztonságosabb új nyomvonalnak köszönhetően. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!