Csodálatos tavaszi koncert Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu 2018. 04. 28. 18:36

Balatonalmádi, 2018. április 28., szombat – Csodálatos tavaszi koncerttel köszöntötte a várost Balatonalmádi Város Vegyeskara hagyományos tavaszköszöntő koncertjével, meghívott kórusokkal.

 A hagyományos tavaszi koncert színhelye idén is a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár színházterme volt. Balatonalmádi Város Vegyeskarán kívül az est során fellépett Balatonfüred Város Vegyeskara, Siófoki Férfi dalkör és a József Attila Kultúregyesület Nőikara (Vörösmart, drávaszögi falu, Horvátország).

A fellépőket Vajainé Majbó Judit a Balatonlmádi Város Vegyeskarának titkára köszöntötte:

Kedves Közönség, tisztelt Vendégeink!

Tavaszi ének koncertünk belső utazásra invitálja Önöket. Ezen az utazáson kalauzaink is lesznek: a Vörösmarty Nőikar, a Siófoki Dalkör, Balatonfüred és Balatonalmádi Városok Vegyeskarai. E beköszöntőben hadd vegyem kölcsön Sir Antony Hopkins színészóriás zenetörténeti kötethez írt előszavának ide illő sorait. A színészét, akiről nem biztos, hogy ismert, de szerzett filmzenét, operát, alkalmi zenét is, pályája más irányba fordulása előtt.

Hopkins írja:

„ Egy régi bölcsődal utolsó sora így hangzik: „… a zene elkíséri, akárhová is megy.” Ez ma már szinte mindannyiunkra vonatkozik, hiszen a zene annyira a mindennapi élet része lett, hogy alig lehet kikerülni: elkísér minket, amint a szupermarket polcai közé tolakodunk, megsüketülünk tőle a koktélpartikon, jelzi az időt, mikor a repülőtereken várakozunk, még a fogorvosi rendelőkben is is vele próbálnak bennünket nyugtatni. Mindennek a túlzott igénybevételnek az a veszélye, hogy a zenét lassan már a központilag biztosított szolgáltatások közé soroljuk, mint a villanyvilágítást vagy a központi fűtést, amelyeknek ugyan tudatában lehetünk, de amelyekről alig veszünk tudomást. HALLJUK, DE NEM HALLGATJUK.”

Azaz, mondja Hopkins, a nyilvános helyek hangszóróiból áradó zenét elég hallani, és csak hallani, de a klasszikusokat, a régi korok mestereinek zenei remekműveit hallgatni kell. Muszáj, vagy illik. Igaz ez a különbség.

Hopkins szavaival:

„A minőségi zene igenis kelt szükségletet, és az alkalmi hallgatásnál többre érdemes, hisz rendkívül hatékony és kifinomult jelrendszer. Valóságos nemzetközi nyelv: az öt világrész bármelyik lemezboltjába nézünk is be, többnyire ugyanazokkal a művekkel találkozunk. Ezeket mindenhol szeretik, mert vonzerejüket évszázadokon keresztül megőrizték. A jó muzsika az időgéphez hasonlatos, mert, mert minden előadáson régen meghalt emberek érzelmeit élhetjük át, osztozhatunk Bach hitében, Haydn szellemében, Beethoven balsorsában és Liszt nagy szenvedélyében.

 

Balatonfüred Város Vegyeskara

József Attila Kultúregyesület Nőikara

Siófoki Férfi dalkör

Balatonalmádi Város Vegyeskara

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!