Édes-mézes Almádi

balaton.vehir.hu Forrás: Dallos Zsuzsa 2017. 11. 28. 13:57

Az ókortól ismert süteményekből advent első vasárnapján, december 3-án 17 órakor kiállítás nyílik a városháza épületének Padlás Galériáján.

Illatos mézeskalácsok sokasága: a Balatonalmádi szimbólumaként nyilvántartott erődtemplom, a Szent Imre Kápolna, amely az országban egyedülálló helyként az első magyar királyi család minden tagjának (Szent István, Gizella, Szent Imre) egy-egy ereklyéjét őrzi, a városháza és a művelődési központ épülete mellett az Óvári-kilátó, a híres Veszprém-Almádi vasútvonal alagútja a rajta lévő 375-ös gőzmozdonnyal, vagy a fenyőerdő rejtette Angyalos Boldogasszony Kápolna várja a látogatókat advent első vasárnapjától az almádi városháza tetején rendezett kiállításon. A maketteket a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportjának kezdeményezésére sütik ki az ünnepi édességből játékos kedvű, vállalkozó szellemű közösségek szerte Balatonalmádiban. A jelentkezések alapján huszonötnél is több mézeskalács alkotás készül el.
Az ötletet a zirci mézeskalácsfalu kezdeményezésből merítették, és azt tovább gondolva álmodták meg az édes-mézes Almádit. Az Édes-mézes Almádi akció célja, hogy közösségi összefogást teremtsenek. Számítottak a helyiek kreativitására, de maguk sem hitték, hogy képesek ennyi embert megmozdítani a különleges alkalomra: felhívásukra az elmúlt hetekben sokan jelentkeztek, családok mellett munkahelyi és baráti közösségek, valamint iskolák is jelezték, kisütik mézeskalácsból Balatonalmádi egy-egy jellegzetes épületét
Az ókortól ismert süteményekből advent első vasárnapján, december 3-án 17 órakor kiállítás nyílik a városháza épületének Padlás Galériáján. A Nők a Balatonért Egyesület almádi csoportjának tagjai azt tervezik, hogy a mézeskalács-épületeket jótékonysági árverésre bocsátják december 17-én. Az időpontot azért választották, hogy az összegyűlt pénzből egy rászoruló család teremthessen magának emlékezetes karácsonyt, maradjon még idejük az élelmiszerek és az ajándékok beszerzésére.
A kezdeményezésből szeretnének hagyományt teremteni . Azt remélik, hogy a kezdeményezés révén az ünnepvárás még bensőségesebb és örömtelibb lesz Almádiban, és még közelebb hozza egymáshoz az ott élőket.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!