Balatonalmádiban lengyel szobrokat avattak - képgalériával

balaton.vehir.hu 2017. 10. 06. 19:11

Így a „Kézfogás” szoborparkban immár 60 különböző alkotás látható a pénteki naptól.

A „Kézfogás” Európa Szoborparkban kétévente egy-egy európai ország kortárs művészei mutatkoznak be. 2013-ban Olaszország, 2015-ben Finnország, idén pedig Lengyelország a vendég – fogalmazott Keszey János polgármester. Majd elmondta, hogy Veszeli Lajos festőművész 25 éves álma valósult meg, amikor 2014-ben elkészültek a talapzatok, igaz akkor még egyetlen szobor nélkül, azonban a 2013. augusztus 20-i avató ünnepségre szinte már minden talapzatra kerültek műalkotások – fogalmazott. Majd hozzátette, hogy a mai nap azért is fontos, mert a lengyel művészek által alkotott öt új szoborral már 60 alkotás tekinthető meg a Balatonnál egyedülálló szoborparkban.

Czuczor Sándor EU jószolgálati nagykövet angol és magyar nyelvű beszédében kiemelte a két nép legendás barátságát. Szó sincs arról, hogy lengyel-magyar napok lennének, inkább hosszú éveken, évtizedeken átívelő barátság, kulturális kapcsolat köti össze, jellemzi a két nemzet együttműködését.

Jarosław Bajaczyk a budapesti Lengyel Intézet megbízott igazgatója (magyarul) arról beszélt, hogy ami azonos, a tenger és itt a csodálatos környezet, a Balaton összeköt minket, hiszen évről évre egyre több lengyel érkezik Magyarországra és a Balatonhoz, de a magyarok is sokan keresik fel Lengyelország történelmi, kulturális nevezetességeit.
Ebből az alkalomból a Rzezba-Oronsko-i Múzeum és Szobrász Központ négy szobrot, valamint egy Szegeden élő lengyel szobrászművész egy szobrot adott kölcsön Balatonalmádi részére. Az alkotások három évig maradnak- tájékoztatta hírportálunkat Veszeli Lajos ötletgazda.
A beszédeket követően a lengyel képzőművészek felavatták saját alkotásaikat.
Az avató-ünnepségen részt vett Balatonalmádi lengyel testvérvárosa Serock, és az Oronsko-i szobrászközpont delegációja.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!