Ezer arcú műemlékeink

balaton.vehir.hu Forrás: Faust Zita 2016. 09. 19. 09:56

Sokan nagy érdeklődéssel készültek a Kulturális Örökség Napjainak megünneplésére Balatonalmádiban.

Az épített örökség országos ünnepének idei témája az „Ezerarcú műemlék” volt. Célul tűzték ki az értékes műemlék épületek bemutatását: beszélni az épített, régészeti környezetről is, elkalauzolni az érdeklődőket olyan helyekre is (templomtorony, bezárt kolostor), amelyeket az év során nem látogathatnak.

A Honismereti és Városszépítő Kör javaslatára szeptember 17-én este került sor a Templomok éjszakája rendezvényre a Vörösberényi Református Erődített Templomban. Faust Gyula helyi református lelkipásztor köszöntötte a megjelenteket. Az est során Káplán György énekművész Giulio Caccini Ave Maria, Francesco Durante Vergin tutto amor, valamint Wolfgang Amadeus Mozart Agnus Dei című műveivel kápráztatta el a jelenlévőket. Orgonán közreműködött Tóth István József a Szent Imre templom kántora. Kovács István helytörténeti kutató röviden ismertette a templom történetét, majd lehetőség nyílt a templomtorony bejárására. Azért is különleges a vörösberényi református templomtorony, mert Petőfi Sándor műve alapján 1965-ben itt forgatták A helység kalapácsa című filmet, s itt ereszkedett le kötélen Fejenagy, a helyi kovács, azaz „a helység kalapácsa”, akit bezártak a templomba.

Elmondható, hogy a vállalkozó szellem nemcsak a fiatal generációk sajátja, hanem jellemző volt idősekre, fiatalokra és gyerekekre egyaránt. Zseblámpával a kezükben izgatottan kapaszkodtak fel a meredek lépcsőn kicsik és nagyok, megtekinthették a harangokat, a templomtorony ablakán pedig a sejtelmes esti tájat. A messzeségben az éj felhői mögött villámok tánca tette szebbé az estét.

Lehetőség volt kérdéseket feltenni a templommal kapcsolatban, a gyerekek pedig a lámpák fényénél próbálták megfejteni a „graffitiket” a templom keleti falának régi falszövetén, vagyis az 1700-as évek bevéséseit, írásait. Tóth István József kántor örömmel mutatta meg a gyerekek imbolygó lámpafényénél a hárommanuálos orgona részeit.

Az Úrtól tanult imádság, a Miatyánk közös elmondása után, mécsesekkel, zseblámpákkal a kezükben a Berényi Jezsuita Kolostorba vonultak a résztvevők. Az ódon falak között közös énekléssel folytatódott az est. A két éve üresen álló épület történetét, jelenlegi helyzetét ismertette Kovács István és Hulényi Miklós, a Honismereti Kör tagjai, majd bejárhatták a sötét folyosókat, szobákat, a vállalkozóbb szelleműek a pincébe is lemerészkedtek.

Köszönet minden résztvevőnek, szervezőnek, közreműködőnek!

Faust Zita, tanár

Fotók: Gaál Ildikó Hajnalka

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!